Jednostavna krema elegantnog i punog okusa upotpunjena jagodama koje su na vrhuncu sezone

 

Bavarska krema sastoji se od mlijeka, šećera, žumanjaka, želatine, slatkog vrhnja, vanilije i malo ruma. Vrlo je slična slastičarskoj kremi, ali je malo mekanija i radi se sa želatinom, a ne sa škrobom.

Klasična bavarska krema je poznata po svom okusu na rum i vaniliju, iako se u nju mogu dodavati i drugi likeri za aromu te naribane korice naranče ili limuna, naribana čokolada, bobičasto voće ili nasjeckani bademi.

Ova krema ne može dugo stajati, pa je treba iskoristiti u roku od dva dana. Nije pogodna kao krema unutar torti s više biskvita, da biskviti ne skliznu s nje, također nije pogodna za ukrašavanje torti ili cupcakesa. Idealna je za punenje prhkih košarica i tartova.

Često se koristi kao samostalni desert serviran u čaši te za punjenje Pavlova torte (torte od beze kora od bjelanjaka), punjenje cupcakesa ili krafni.

 


SASTOJCI:


ZA KREMU:

- 6 grama želatine u listićima

- 300 g mlijeka

- 300 g slatkog vrhnja

- 100 g bijele čokolade

- 50 g šećera

- 3 žumanjka

- 1 štapić vanilije

- 1 žlica ruma

 

ZA UMAK:

- 250 g jagoda

- 60 g šećera

- 6 žlica vode

- 2 žličice gustina

 


PRIPREMA:


Nasjeckati bijelu čokoladu. U posudi pjenasto izmiješati žumanjke sa šećerom i rumom.

U zdjelu staviti mlijeko, slatko vrhnje, sjemenke i štapić vanilije te staviti kuhati na laganu vatru. Kada zavrije, izvaditi štapić vanilije. Jaja i šećer temperirati s malo mješavine mlijeka i vrhnja i tek tada dodati sve u vruću smjesu.

Neprestano mješajući kuhati na laganoj vatri dok ne dobijete lijepu kremu. Listiće želatine namočiti 10 minuta u hladnoj vodi, ocijediti i umiješati u toplu kremu. I dalje mješajući dodati nasjeckanu čokoladu. Kada se čokolada posve otopi, procijediti kremu kroz fino sito i puniti kalupe. Kremu možete izliti u čaše, zdjelice ili u silikonske kalupe (lakše se vadi) ako kremu mislite poslužiti na tanjuru.

Kremu ostaviti da se hladi tijekom noći ili barem nekoliko sati. 

Jagode sitno nasjeckati i staviti kuhati 10 minuta s vodom i šećerom. Gustin razrijediti s malo vode i umiješati u jagode te kuhati dok se smjesa ne zgusne. Smjesu usitniti štapnim mikserom, pokriti folijom i ostaviti da se ohladi. Ohlađeni umak ostaviti u hladnjaku do posluživanja. 

Bavarsku kremu pažljivo istresti iz kalupa na tanjurić po kojem ste rasporedili umak.

U slast!