Novim osnovicama za direktore svaki je pametniji knjigovođa znao doskočiti već prije nego su postale obvezne


Sudeći prema mojim iskustvima u godini koja traje, sljedeće ćemo godine slušati samohvalu političara o tome kako su popravili uvjete poslovanja i kako se mnogi novi poduzetnici uključuju u poslovanje. Naravno, oni u statistike neće uključiti činjenicu da se u brojnim slučajevima radi samo o prelasku poslovanja iz sive ekonomije u legalnu registraciju i kanaliziranje barem dijela prihoda kroz taj novi obrt ili poduzeće. Stoga će to, po mojoj ocjeni, više govoriti o višegodišnjoj sustavnoj nesposobnosti da se osigura poslovanje urednim poreznim obveznicima, nego o boljim uvjetima koje su nam navodno osigurali.

Ono što mene osobno veseli i što često ovdje spominjem je sve manja tolerancija prema neurednim poreznim obveznicima: u pogledu postojanja poreznih dugova, ali i neurednosti u predaji izvještajnih obrazaca, o kojima sam pisala prošli tjedan.

Time i knjigovođe dobivaju svoje zasluženo mjesto, i sve je manji broj onih koji će si moći dopustiti da se svome knjigovođi jave 15 dana prije roka predaje završnih obračuna, ili još gore - nakon što iz porezne stigne strašljivo pisamce opomene da obrasci nisu predani, nakon kojeg se prethodnih godina samo iznimno nešto loše događalo.

Ovih dana svjedočila sam mjeri koja me zadivila elegantnošću rješenja: suspendiran je PDV identifikacijski broj obvezniku koji nije predavao tekuće godišnje izvještaje, a obavijest o tome mu je poslana putem aplikacije E-porezna. Kako onaj tko ne brine o svojim obavezama i ne mari za usluge knjigovođe po prirodi stvari ne zalazi niti u odjeljak s porukama na toj aplikaciji, tako se dogodilo da je o svemu doznao osam mjeseci kasnije, pa je na svoj teret morao financirati PDV na isporuke poduzetnicima u EU, kojima je bez tog broja neovlašteno prenio poreznu obvezu.

Radilo se o nemalom iznosu. Plan je bio pretporezom platiti dugove na ostalim poreznim računima, a na kraju je nastala upravo suprotna situacija: trebalo je platiti novi PDV i ostale dugove. S druge strane, efekt po državni proračun je nastao odmah i bez troškova.

Prema mojim saznanjima i oni koji su zapustili svoje j(adne).d.o.o. nadajući se njihovom besplatnom rješavanju na teret ostalih poreznih obveznika, ovih dana dobivaju nenadana pisma.

Svi gore opisani napustit će svoje neodgovorno ponašanje i nastaviti se ponašati legalno. No, oni neće puno utjecati na statistike koje sam na početku spominjala!

Utjecat će oni koji su se uplašili praćenja privatnih računa, oni koji su shvatili da tete iz inozemstva koje svaki mjesec šalju cijelu svoju inozemnu plaću više neće biti nezamijećene. Oni koji su čuli da s podacima iz Sjedinjenih Američkih Država koji ovih dana stižu u PU, dolaze i podaci kompanija poznatih kao servisi za plaćanje i naplatu, svjetskih internetskih trgovina ili servisa za posredovanje u prodaji usluga, rukotvorina i tsl.

Statistike će unekoliko popraviti i oni koji osnivaju nova poduzetništva da bi postojeći promet razbili, kao i oni koji su iz prethodnog poduzetništva pobjegli da bi izbjegli sustav PDV-a.

Pretpostavljam da je to i bio plan pisaca poreznih propisa donesenih početkom godine, jer su vidljivo olakšali poslovanje mikro poduzetnicima. Jednostavno, sada je puno lakše i porezno prihvatljivije legalizirati dosadašnju sivu ekonomiju, osobito kad je jasno da se ona više neće tolerirati.

Rješenje prilično elegantno u usporedbi, primjerice, s nekadašnjim propisima koji su branili međususjedsku pomoć na papiru, a u stvarnosti nisu mijenjali ništa.

Jasno je da će onome tko je sve stavljao direktno u svoj džep 25% poreza biti puno, ali sjećamo se vremena kada smo računali da ćemo ostati bez gotovo polovice ukupnog prometa.

Novim osnovicama za direktore svaki je pametniji knjigovođa znao doskočiti već prije nego su postale obvezne. Problem je samo u tome što sad i njega treba platiti!

Uče nas da se treba usmjeriti na lijepe vijesti, pa se dragi novopečeni poduzetnici, prisjetite kolike ste novce stavili u džep u prethodnih 25 godina, kad vas gotovo nitko nije priječio u tome!

Sretno!

Teme i pitanja slobodno predlažite na  Facebook stranici Makora knjigovodstvo i poslovne usluge