Sin je dobio otkaz ugovora o radu poslovno uvjetovanog zbog administrativnih razloga i smanjenja opsega posla, bez krivnje sina. Automatski ima uvjet za dobivanje otpremnine. Kako mu poslodavac nije otpremninu isplatio, sin je pismenim putem tražio da mu se ista isplati i da mu pošalju obračun otpremnine, na što je poslodavac odgovorio prijetnjom da će on njega tužiti jer mu je kao napravio štetu na stroju i za to traži 7.000 € s čime moj sin nema veze. Služi se metodom zastrašivanja i iznuđivanja što i inače radi ako se koji radnik usudi bilo što potraživati nakon otkaza. Koje korake sin može poduzeti protiv poslodavca s obzirom da je to lokalni moćnik i svi ga se boje?

 

U svakom slučaju potrebno je pokrenuti sudski postupak protiv bivšeg poslodavca kako bi se osigurala isplata otpremnine na koju vaš sin ima pravo. Iznos iste može se utvrditi iz odredbi njegovog ugovora o radu, pravilnika o radu poslodavca (ako ga isti ima), kolektivnog ugovora (ako se radi o djelatnosti za koju je isti zaključen) te Zakona o radu.

Prijetnje, zastrašivanje i slične metode za koje govorite da se njima služi bivši poslodavac trebalo bi prijaviti nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu.