Danas pacijent više ne treba patiti zbog boli

 

Odmah na početku treba naglasiti da je određivanje boli još u sferi subjektivnog. Naime, kod nekoga je bol neizdrživa, a drugi će reći da se još može podnositi iako se možda radi o sličnoj razini boli. Dodao bih i da je bol, kao i većina drugih stanja, rezultat osobnog stava. I tu možemo govoriti o relativnoj razini podnošenja boli svake osobe zasebno.

Ako možda niste znali, ni dan danas definicija bolesti još uvijek nije usuglašena u cijelom svijetu. Česta je definicija da je zdravlje odsutnosti bolesti. Ova  definicija nije loša, ali prema današnjoj suvremenoj defanzivnoj medicini nisam siguran da postoji itko tko je 100% zdrav, pa možemo govoriti da je pučanstvo manje ili više bolesno. Ovo govorim kako bih naglasio da je i definicija boli u toj sferi.

Međunarodno udruženje za proučavanje boli naglašava da je bol neugodno osjetno i emocionalno iskustvo povezano sa stvarnim ili potencijalnim oštećenjem tkiva.

Osobno nisam siguran u cjelovitost ovakve definicije, no od nečega treba početi. Teško mi je u tu definiciju ubaciti izraz "boli ga duša od tuge". No, o tome drugom prilikom.

Općenito bol smatramo negativnom pojavom. Uglavnom je to tako, ali ponekad bol može ukazati na početak ozbiljnih i po život opasnih stanja koja ne bi bila otkrivena da nije nastala bol. Opće je poznato da kod većine ljudi postoji strah od istine kakvog smo zdravstvenog stanja i postoji izreka - dok traje, traje. Ni o ovom danas nećemo govoriti. Promislite sami.

Opća podjela boli je na akutnu i kroničnu.

Akutna bol je ona bol koja traje relativno kratko (iako svaka bol subjektivno traje dugo). Nastaje kod vanjskih podražaja, udara, opeklina, uboda, medicinske manipulacije ili je rezultat promjena stanja u organizmu koje se oglašava s povremenom boli poput: kamen u bubregu ili žući, problem s kralježnicom, kompletan koštano-mišićni sustav, povremene glavobolje, zubobolje i slično.

Kronična bol je ona koja traje duže vremena i standardno se dijeli na boli uzrokovane malignim ili nemalignim bolestima.

Prema prirodi nastanka i trajanja bola određuje se i način liječenja. Tu bi se uvijek trebalo usporedno raditi s uklanjanjem uzroka nastajanja boli i s uklanjanjem boli dok traje liječenje ili terapiju boli nastaviti doživotno ako se uzrok nastanka boli ne može riješiti. Danas pacijent više ne treba patiti zbog boli. Način liječenja i određivanja terapije je na liječniku. Danas postoje već i ordinacije i bolnički odjeli za liječenje boli.

Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na [email protected]