Prilikom kupnje brancina, ali i bilo koje druge ribe, treba obratiti pozornost na znakove koji nam govore je li riba svježa



Brancin (Dicentrarchus labrax) je riba iz porodice Moronidae koju karakterizira krupna glava te tamna mrlja na škržnom poklopcu. Tijelo je olovno-sive boje, bokovi su srebrni dok je trbuh srebrno-bijele boje. Može izrasti u dužinu do 1 metra i dosegnuti masu od 14 kilograma. Rasprostranjen je u Sredozemnom moru i istočnom Atlantiku. 

Brancin je odličan izvor kvalitetnih proteina i Omega-3 masnih kiselina. Sadrži različite vitamine i minerale od kojih je najvažnije spomenuti selen i vitamine B skupine.

Konzumacija brancina poboljšava funkciju mozga, smanjuje rizik od depresije i zbog svoje kombinacije masnih kiselina, aminokiselina i minerala selena, popravlja raspoloženje te poboljšava vid.

Prilikom kupnje brancina, ali i bilo koje druge ribe, treba obratiti pozornost na znakove koji nam govore je li riba svježa. To su čvrstoća i vlažnost tijela, sjaj i bistrina očiju, čvrstoća, vlažnost i sjaj ljuske, boja škrga te miris ribe koji ne smije biti neugodan.

Brancin je bijela riba, meso joj je blagog i nježnog okusa, meko i sočno. Idealna je za sve načine pripreme, od riblje juhe, na lešo pa sve do pečenja na grillu ili u pećnici.

Nakon ribe s gradela, priprema u škratocu mi je najdraži način pripreme ribe. Veoma je jednostavno, a jako ukusno i sočno.




Naravno, možete koristiti i neku drugu ribu i povrće. Tikvice puste dovoljno svojih sokova, no ako koristite neko drugo povrće tipa krumpir/batat treba staviti malo više ulja, a može i malo bijeloga vina.

 

SASTOJCI:

  • 2 brancina
  • 1 srednja tikvica
  • šaka cherry rajčica
  • pola limuna
  • 2 režnja češnjaka
  • sol
  • papar
  • ružmarin
  • 3-4 žlice maslinovog ulja

 


PRIPREMA:

Zagrijati pećnicu na 180ºC. Ribu očistiti, oprati i posoliti. Tikvicu narezati.

Na papir za pečenje staviti ribu, povrće, limun, češnjak, začiniti, preliti s maslinovim uljem i prekriti s drugim papirom za pečenje i preklopiti rubove. Po potrebi učvrstiti s čačkalicom. Ili svaku ribu, s malo povrća zamotati u svoj škartoc, kao da motate bombon.




Peći na 180ºC, oko 30 minuta.


Dobar tek!