Focaccia je poznati talijanski plosnati kruh preliven maslinovim uljem i začinima, a možete na njega staviti i rajčice, masline, papriku, luk… Ona je zapravo najraniji oblik moderne pizze. Nekada se pekla na kamenu pored vruće vatre (nešto slično kao današnja peka) ili na zagrijanoj podlozi ispod koje se nalazio plamen vatre


Ukoliko vam dolaze prijatelji na druženje, idealna je prilika da ih iznenadite mirisnom, toplom i ukusnom focacciom uz koju moežete poslužiti vino, sir i neki namaz.

Focaccia je poznati talijanski plosnati kruh preliven maslinovim uljem i začinima, a možete na njega staviti rajčice, masline, papriku, luk… Ona je zapravo najraniji oblik moderne pizze. Prvo se pekla na kamenu pored vruće vatre (nešto slično kao današnja peka) ili na zagrijanoj podlozi ispod koje se nalazio plamen vatre. Focaccia je u osnovi jednostavna pogača od dizanog tijesta.



Focaccia je nešto deblje strukture od pizze i karakteriziraju ju rupe u tijestu koje se utiskuju prstima, uz pomoć noža ili čačkalice, dok se maslinovo ulje uz pomoć kista ili rukom maže na tijesto prije pečenja.

Focaccia s maslinama se u Italiji često poslužuje na Badnjak ili Uskrs. Za razliku od Italije, Amerikanci vole staviti i kadulju, sir ili luk. Postoje i slatke verzije focaccie koje sadrže jaja, med, grožđice, anis, šećer, limun ili narančinu koricu.

Za izradu originalne focaccie je potrebno skoro 3 sata, no uz ovaj recept uštedjet ćete vrijeme, a krajnji rezultat ovog neodoljivog mediteranskog jela neće izostati.

 

SASTOJCI:

  • 300 g brašna
  • pola žličice soli
  • pola žličice šećera
  • 2 suha kvasca
  • 200 ml vode
  • 6 žlica maslinovog ulja
  • krupna sol
  • ružmarin, masline, cherry rajčice...


PRIPREMA:

U zdjelu prosijati brašno, dodati sol, šećer i kvas. Dobro promiješati. Dodati 3 žlice maslinovog ulja i postepeno vodu te sve dobro promiješati da se sjedini. Oblikovati kuglu, pokriti i ostaviti 10-ak minuta.

Nauljiti lim/kalup za pečenje, razvuči tijesto, pokriti i ostaviti da se diže 30-ak minuta.

Zagrijati pećnicu na 200°C.

Pokapati/premazati tijesto s maslinovim uljem, čistim prstima utisnuti rupe, dodati po želji masline, ružmarin, rajčice, komadiće paprike, začinskog bilja, sjemenki te posoliti krupnom solju.

U zagrijanoj pećnici peći focacciu 15-20 minuta.

Dobar tek!