Donosimo nekoliko ideja za jela koja možete pripremiti od bundeve, a koja savršeno pristaju uz sve hladnije jesenske dane


Bundeva, buča, tikva... Jedan od simbola jeseni, a u zadnje vrijeme i Noći vještica, koja je postala poprilično popularna u Hrvatskoj, bundeva je namirnica koja je dugo bila zanemarena i koja se doživljavala isključivo kao hrana za životinje. No, zadnjih godina ušla je u kulinarstvo u velikom stilu, a svu pažnju koju je stekla, stekla je opravdano – riječ je o namirnici koja je vrlo jeftina (cijena joj je od 1,5 do 3 kn po kilogramu) i, kako pokazuju brojna istraživanja, vrlo zdrava – sadrži  visoke doze antioksidansa te vitamina A,C i E, kao i folne kiseline i minerala u tragovima poput  kalija, kalcija, selena i fosfora . Vrste bundeva koje se mogu pronaći u prodaji su brojne i okusima se mogu prilično razlikovati, pa se variranjem vrsta može i varirati okuse, čak i kada se spremaju ista jela od bundeva. Tako kod nas možemo naći običnu bundevu, hokaido bundevu, butternut ili muškatnu bundevu, turkinju... Evo nekoliko ideja za jela koja možete pripremiti od bundeve, a koja savršeno pristaju uz sve hladnije jesenske dane.

Juhe. Juhe od bundeva prava su poslastica, a izuzetno su jednostavne za pripremu. Prodinstate luk, mrkvu ili drugo korjenasto povrće po vašoj želji, ubacite bundevu narezanu na kockice, dodate temeljac te sve kuhate dok bundeva ne omekša. Potom sve usitnite štapnim mikserom da dobijete finu kremastu juhu, koju potom možete poslužiti uz nekoliko kapi bučinog ulja i žličicu vrhnja.

Prilozi. Prilozi od bundeve još jedno su jelo koje je vrlo jednostavno pripremiti, a odlično idu uz pečeno meso, no i kao samostalno jelo. Na primjer, narežite bundevu na kockice, ubacite u posudu za pečenje začinjenu s malo maslinovog ulja, soli, papra, origana ili drugog začina po želji i pecite 20-ak minuta, odnosno dok bundeva ne omekša.

Kolači. Bundeva je iznenađujuće dobra namirnica i kada su u pitanju kolači i ostala slatka jela. „Proguglajte“ kako biste pronašli odgovarajući recept, a tu se mogu pronaći zaista brojne vrste kolača – od bundeve se mogu pripremati pite, savijače, palačinke, torte... Osim toga, od bundeve se može pripremiti i odličan pekmez, a tu ju možete kombinirati, primjerice, s jabukama, kruškama i drugim jesenskim voćem.

Savijače. Odlučite li bundevu upotrijebiti u pripremi slanih savijača, gibanica i sličnih jela, nećete pogriješiti. Obavezno prije nego ju iskoristite za nadjev, naribanu bundevu posolite i ostavite barem 20-ak minuta te ju ocijedite od viška vode. Potom ju možete kombinirati sa svježim sirom i kiselim vrhnjem ili u drugim kombinacijama.

Sjemenke. Nakon što ste iskoristili meso bundeve za juhe, priloge i druga jela, nikako nemojte baciti sjemenke koje se kriju u srcu bundeve – operite ih i stavite ih sušiti u jednom sloju, a proces sušenja možete ubrzati i tako da ih ubacite u pećnicu na nižu temperaturu dok ne postanu hrskave. Možete ubaciti i nešto začina poput soli, papra i čilija – i dobili ste ukusne, jeftine i zdrave grickalice!