Planiramo osnovati udrugu za edukaciju i produkciju umjetnosti. Prvih godinu dana sigurno nećemo imati niti tražiti svoj prostor. Koja je je najpovoljnija varijanta za računovodstvo? Svugdje nalazim cijene od 300 kuna. Zar neprofitna udruga plaća 300 kuna mjesečno i u onim mjesecima kad nema nikakve transakcije?


U članku Rokovi za izvještaje poreznicima već smo pisali upravo o ovoj temi. Preporučam da provjerite rokove u kojima trebate podnositi izvješća, a kao odgovorna osoba udruge da osobito proučite propise o eventualnoj obvezi vođenja dvojnog knjigovodstva (tu obvezu imaju sve udruge prve tri godine od osnivanja).

Dodatno, upozoravam na vašu obvezu da vodite, pored računovodstva neprofitnih organizacija, i ono za utvrđivanje poreza na dobit, ukoliko ćete obavljati gospodarsku djelatnost. To znači da vaša udruga mora imati dvije glavne knjige.

U tom slučaju računajte i na veću cijenu od one koju navodite da ste vidjeli - jer ta je cijena u svim servisima formirana u doba dok ova najnovija izmjena propisa nije još bila na snazi.

U rubrici Poduzetnik krajem 2014. godine bilo je više puta opisivano što se mijenja u propisima o udrugama.