Ova je veljača bila stresna za nas knjigovođe jer smo uz redovne poslove radili i obračune i izvještaje za prethodnu godinu. Ovo je mjesec koji tradicionalno posvećujemo obrtnicima, jer oni imaju rok predaje prijava poreza na dohodak do kraja veljače.

Veći dio mjeseca prošao je i u pripremi za izvještaj o nenaplaćenim potraživanjima koja smo trebali izraditi za sve koji su u sustavu PDV-a. O izvještaju je ovdje bilo više puta pisano, jer je prvi puta trebao biti primijenjen u jesen prošle godine, kada je odgođen za 20. veljače ove godine. Njime su se bavili informatičari, uložili su iznimne napore da stvore programsku podršku za izvještaj sa podacima koji do sada nisu postojali u poslovnim knjigama. Napravili su izvrstan posao za budućnost, ali podatke stare i do 6 godina morali smo pripremati ručnim upisivanjem. Radilo se prekovremeno i stvaralo se tablice duge više desetaka stranica sitnog teksta. Tja, neplaćanje u ovoj državi ima duboke korijene!

Svi izvještaji su bili više-manje gotovi do 18. veljače, jer trebalo ih je predati najkasnije u subotu. Ujutro rano osvanula je objava na stranicama Porezne uprave kako je ministar dva dana ranije donio odluku kako se predaja izvještaja odgađa za šest mjeseci! Da do kraja stranice upišem samo uskličnike, ne bi ih bilo dovoljno! Kakva neozbiljnost!

Svi koji smo tijekom veljače morali upotrebljavati sustav E-porezna, naslućujemo razlog ovakve odluke: iako su se poduzetnici većinom pripremili da udovolje još jednom hiru, serveri mu očito nisu dorasli! A vjerojatno su i dovoljno sposobni informatičari tamo gdje se stvaraju programi koji donose neki napredak, i to za višestruko veće plaće…

Uglavnom, od toga smo dana u potpunosti posvećeni našim obrtnicima, za koje sastavljamo niz novih izvještaja uz porezne prijave, koji se također predaju isključivo elektronski. Sama se prijava šalje - pogađate: poštom!

Jedan od njih je popis dugotrajne imovine, u kojem ona mora biti razvrstana u šifrirane grupe, a filteri u sustavu često odbiju obračun amortizacije za manje od 12 mjeseci. U idealnom svijetu tog sustava svi nabavljaju imovinu 1.1. i ne prodaju je do samog 31.12. Ali, ako danas imate sreće, nećete naići na tu prepreku. Takav je to sustav! Možda negdje netko organizira i kladionicu, kao zabavni sadržaj dok čekamo da se pojavi povratna poruka na ekranu…

Nama je knjigovođama veljača crna zbog ovakvih uvjeta rada, ali našim će klijentima obrtnicima ona biti još crnja na svoj zadnji dan.

Ove se godine, naime, počinje primjenjivati novo pravilo o dospijeću obaveze plaćanja poreza na dohodak. Porez treba platiti na dan predaje porezne prijave. Pretpostavljam stoga da će poštarima prijestupni dan ove godine ostati u milom sjećanju. Ili će možda redovi obrtnika zaposjesti samu poreznu upravu?

Torbe sa novcima kojima će platiti svoju poreznu obvezu tamo ipak ne primaju, nego se uplate uredno očekuju na uplatne račune propisane za svaki grad ili općinu, sa točno upisanim pozivom na broj. Pazite da u uplatnicu ne upišete neku krivu znamenku, jer će vam se i dalje pisati dug, a novac će lutati bespućima državnog proračuna. Već od 1.3. počinje vam se obračunavati kamata.

Obrtnici koji su tijekom godine bili zaposleni, pa su cijelu godinu ili neki njezin dio, obrt obavljali kao drugu djelatnost, moraju na samoj poreznoj prijavi sami izračunati točan iznos doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, te ga također na dan predaje porezne prijave u cijelosti uplatiti u državni proračun.

Isto se odnosi i na samostalne djelatnosti koje su obavljane kao druga djelatnost.

Dakle, ono što ste prije plaćali tek negdje u ljeto, jer je državni aparat kasnio sa slanjem poreznih rješenja, sada morate platiti krajem veljače. Dapače, morate sami izračunati koliko ste dužni.

Ali to nije sve! Morate sami izračunati i iznose mjesečnih akontacija poreza i početi ih plaćati od ožujka nadalje. Za zakašnjele uplate obračunavat će vam se kamata, kao da se radi o stvarnom poreznom dugu, a ne o pretpostavljenom. To što ranijih godina često niste ni dobivali rješenje o akontaciji, pribrojite također tromosti sustava.

Sada je jedna od rijetkih zadaća sustava ostao obračun kamata. U tome nikada nije bio trom, pa neće ni sada! Lipa po lipa - do novog međunarodnog kredita! Ma ‘ko to more platit!

Sretno!

Teme i pitanja slobodno predlažite na Facebook stranici Makora knjigovodstvo i poslovne usluge