Crni ruski terijer ili Black Russian Terrier posebna je i rijetka pasmina kod nas. Kao šta sam naziv kaže potječu iz Rusije gdje su prvobitno uzgojeni križanjem više pasmina (newfoundland, šnaucer, rotvajler…) za potrebe vojske i policije. U Rusiji je ova pasmina veoma popularna dok se kod nas tek počinje otkrivati. Iako uzgojeni za potrebe vojske i policije, nema nikakve sumnje o dobroćudnosti njihova karaktera. Veoma su veseli,razigrani,privrženi obitelji i sposobni za svako školovanje i dresuru. Također su i veoma tolerantni,smireni ali i tvrdoglavi. Zbog iznimno krupne građe i duge i guste dlake plijene pozornost i divljenje svih oko sebe. Upravo je ta njihova dlaka i posebno formirana frizura njihova glavna karakteristika. Dlaka im je crna sa malom količinom sive koja se nadzire ukoliko se detaljno zagledate u nju. Ona je gusta, kovrčava,na prvi dodir meka ali ne svilenkaso meka poput pudline već puno čvršća i oštrija. Upravo zbog svog tipa dlake ova pasmina odlično podnosi i najgore zimske uvjete. Kada govorimo o održavanju svaki potencijalni vlasnik mora znati koliko brige treba ovaj ljubimac. Za održavanje neophodno je imati tzv. slicker četku sa zakrivljenim zupcima te češalj sa metalnim zupcima. Njima ćemo najdetaljnije moći iščešljati dlaku i izvući sva zapetljanja ili grančice koje se prilikom šetnji sakupe u dlaci. Češljanje se podrazumjeva tri puta tjedno a s obzirom na dužinu dlake potrebno ih je detaljno okupati jednom u 2-3 mjeseca. Učestalost kupanja ovisi o aktivnostima vašeg ljubimca,mjestu stanovanja i naravno vama samima. Šišanje je također preporučljivo svaka 2-3 mjeseca. Kako je ovoj pasmini neophodna stručna ruka groomera, najidealnije je i kupanje prepustiti njima. Crni ruski terijeri imaju posebno formiranu frizuru kod koje su mašinom ošišani i naglašeni pojedini dijelovi tijela. Mašinom šišamo uši osim korijena uha koji se ne šiša,predjela ispod brade i vrat do prsnih kostiju gdje oblikujemo polukrug te predio ispod repa i niže do polovice zadnjih nogu sa unutarnjim dijelom. Također mašinom ili efilir škarama skraćujemo dlaku na gornjoj strani glave formirajući pravokutni oblik. Taj pravokutni oblik možemo formirati škarama ili mašinom ovisno o navici groomera,a formiramo ga na glavi,odmah iznad gustih šiški. Karakteristike na glavi su još velike, duge obrve i gusta brada koja prekriva čitavu njušku. Tijelo šišamo na nešto kraću duzinu (najčešće 3-4 cm) dok noge, prsa i bočne strane leđa ostavljamo nešto dužima. Naravno, postoji razlika između šišanja izložbenog primjerka i kućnog ljubimca. Kada šišamo kućnog ljubimca možemo imati više slobode i prilagoditi frizuru na nešto kraću dužinu kako bi bila praktičnija. Već spomenute dijelove šišamo mašinom ali tijelo,noge i prsa formiramo isključivo škarama. Bočne strane leđa šišamo do polovice na kraću dužinu jednaku onoj na gornjoj strani leđa a donju polovicu ostavljamo dužom. Formiramo samo pad zastavica koje su sve duže prema prsima i dodatno ističu formu. Kod formiranja njihove frizure veoma je važno dlaku prethodno pripremiti za šišanje. Pod tim se podrazumjeva da je dlaka temeljito oprana ph neutralnim šamponom i nakon toga detaljno isfenirana i iščetkana. Dlaka ove pasmine osim povremenog kupanja ne zahtjeva neke posebne tretmane. Dovoljan je blagi šampon, antistatičkog djelovanja ili dodatak nekog spreja koji će nahraniti dlaku ali neće učiniti dlaku masnom. Antistatički učinak dati će dlaci punoću,ona će uspravnije stajati i lakše će se formirati. Dobro pripremljena dlaka osnova je za formiranje lijepe frizure. Kod ove pasmine važna je vaša njega i održavanje ali je od velike važnosti i imati groomera koji će znati toaletirati vašeg ljubimca na pravi način. Njegov trud i vještina imati će veliku i presudnu ulogu-dobru ili lošu najbolje ćete prosuditi sami. S obzirom da su kod nas još relativno rijetki prije odlaska groomeru ne ustručavajte se provjeriti da li je imao već iskustva i doticaj sa ovom pasminom. Naravno,to je osnovno pravo koje imate kao vlasnik a pravi groomer to zna i dokazati će vam svoje znanje.
Zbog visokog sadržaja škroba, od kestena se može dobiti brašno koje prirodno ne sadrži gluten pa ga možete koristiti u bezglutenskim kolačima, palačinkama, kruhu ili pecivima. Može se koristiti i za pripremu tagliatella, njoka ili palente.
Gusta juha od bundeve nezaobilazno je jesensko jelo gotovo svakog kućanstva, a kada bundevi dodate i leću, dobijete ukusan, hranjiv, kremasti, vege obrok prepun proteina i vlakana
Chia su sitne sjemenke, bijele ili tamnosmeđe do crne boje, koje imaju izuzetno visoku prehrambenu vrijednost. Opskrbljuju nas proteinima, vitaminima A, B, E i D te mineralima poput kalcija, kalija, bakra, željeza, mangana i cinka
Fast food traži osobe za pripremu hrane u jutarnjim satima, primanje narudžbi na pultu, kuhare/ice, poziciju dostavljača. Studenti, penzioneri i profi kuhari dobro ...