Pravilno zamiješeno prhko tijesto mora odležati u hladnjaku kako bi se stegnulo te prilikom pečenja postalo hrskavo. Krostata se obično radi s kremom od limuna, šljiva, jagoda ili naranči

Kažu da ljubav ide kroz želudac, pa zašto ne biste svoje voljene iznenadili s jednim jestivim srcem? Valentinovo je možda iza nas, ali svaki dan je prilika za slaviti ljubav na razne načine!


Kod krostate vrijedi ona - manje je više - jer uz hrskavo prhko tijesto i slatko punjenje od voćnog namaza  te mrežu od tijesta, koja ovaj desert čini posebno elegantnim, nećete poželjeti ništa drugo.

Krostata (tal. crostata, dolazi od riječi crosta, što znači kora) je jedna od najpopularnijih talijanskih pita. Baza ove pite je prhko tijesto.

Legenda kaže da je prvobitna varijanta prhkog tijesta nastala u Veneciji prije više od 1.000 godina, dok je krostata nastala sredinom 15. st. kada se razvila trgovina šećerom, a Venecija je bila jedna od glavnih trgovačkih luka.

Pravilno zamiješeno prhko tijesto mora odležati u hladnjaku kako bi se stegnulo te prilikom pečenja postalo hrskavo. Krostata se obično radi s kremom od limuna, šljiva, jagoda ili naranči. Krema mora biti glatka, bez grudica i jednakomjerna.

Krostata u Italiji oplemenjuje svaki blagdanski stol, a često je jedu i za doručak.

Napravila sam više manjih krostata, ali je tijesta dovoljno i za jednu veću. Koristila sam domaću marmeladu od jagoda, a vi možete i neku po vašem izboru.


SASTOJCI:

- 230 g glatkog brašna

- 100 g šećera

- 1 jaje

- 1 žumanjak

- 130 g maslaca sobne temperature

- 400 g marmelade od jagoda

 

PRIPREMA:

Od brašna, šećera, jaja i maslaca umijesiti tijesto. Možete postupak ubrzati tako da sve sastojke povežete u multipraktiku, pa do kraja zamijesite na radnoj površini. Ukoliko se tijesto mrvi, možete dodati malo vode.

Omotati tijesto u prozirnu foliju i ostaviti 30 minuta u hladnjaku.

Zagrijati pećnicu na 180°C.

Jedan dio tijesta ostaviti za mrežu, a drugi razvaljati na pobrašnjeloj podlozi u krug ili oblik kalupa koji ćete koristiti. Prebaciti tijesto u kalup. Tijesto izbosti vilicom te na njega rasporediti marmeladu.

Od ostatka tijesta izrezati trake i posložiti ih na vrh u obliku mreže.

Krostatu peći na 180°C 25-30 minuta.

U slast!