Ima li razloga da borovnice ili jagode obogaćujete šećerom?


Znam da će mnogi odmah reći da zdrava hrana više ni ne postoji, ali ne bih se u potpunosti složio. Istina je da smo zagadili planetu izvan svih kriterija i da smo zasadili bilje, koje više podsjeća na deformirane usjeve bez vrijednosti nego na ljudsku hranu. Istina je da je kvaliteta hrane nekada bila bolja. A istina je i da nam pod pojmom „borbe protiv svjetske gladi“ bezočno podvaljuju smeće najgore vrste. Jer bi (navodno) uz iole zdraviju proizvodnju ostali gladni. Što je, zapravo, zdrava hrana? Najjednostavnijim jezikom govoreći, to su voće, povrće i žitarice uzgojeni bez štetnih kemikalija te proizvodi bez dodanog šećera, hrpe soli, loših masnoća i štetnih aditiva. Što je hrana više prerađena, to je manje vrijedna. Uz dobru hranu vaše tijelo će pjevati, uz lošu će patiti. Želite li živjeti punim plućima ili umirati na rate?

Svatko se može hraniti bolje, ukoliko nema predrasuda i ako to zaista i želi. Nije sve zagađeno i nije sve loše kvalitete. Istina je, problemi mogu nastati tamo gdje bi ih najmanje trebali očekivati. U dječjoj dobi. Znate, roditelji sve pokvare. Zbog dojma da dijete slabo jede i da će ostati neuhranjeno pristaju na šećerenje i izdašno soljenje baš svega, a dvije hrenovke za ručak postaju razlog za pohvalu. Daljnji slijed događanja podrazumijeva čokoladu i sladoled na dnevnoj bazi uz izdašno zalijevanje obojenim pićima s barem 10% šećera. Ili se prehrana formira na način „dobit ćeš sladoled, ako pojedeš brokulu“. Ne postoji gori dogovor. U dječjoj percepciji to znači da je brokula nešto loše, kada se već za nju nudi nagrada. Navikavanje na slatko i prezačinjeno stvara opasnu ovisnost baš tamo gdje ne treba. U takvim okolnostima, najkvalitetnija hrana postat će „bljak“, a pojam pravih vrijednosti potpuno gubi smisao. Šteta, jer proizvodi iz integralnog uzgoja inače imaju izvrstan okus i uvijek predstavljaju najbolji izbor. Njima nije potrebno „poboljšavanje“. Ima li razloga da borovnice ili jagode obogaćujete šećerom?

Drugi razlog loše prehrane je nemar i linija manjeg otpora. Loša hrana je jeftinija, lakše ju je naći i jednostavno nas suviše zavodljivo odvlači na krivi kolosijek. Znam dosta ljudi, koji ne mogu funkcionirati bez čokolade dnevno i bez duplog hamburgera barem 3 puta tjedno. I bez čipsa uz televiziju. Želite li se riješiti takve orijentacije, odmah vam moram reći da neće ići lako. Skoro podjednako teško kao odvikavanje od pušenja. Ako ništa drugo, barem djelomično narušeno zdravlje mogao bi biti dobar motiv za promjene. Također, korisno je znati da 5-6 dana posta prilično suzbija glad za šećerom, barem za neko vrijeme. I lijepo je onda ponovno osjetiti pune okuse nečega, što smo godinama odbacivali. Čisti užitak.

Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]