Prošlo je par dana od blagdana i shvatili ste da ste se opet uništili od hrane do te mjere da još ne dolazite sebi. Budite se umorni, tijelo vam je teško i zakočeno, misli usporene i dekoncentrirane, jedva prolazite kroz dan. Proljetni umor je digao ljestvicu za 10 koplja.

Što vam je činiti? Napraviti detoks organizma, jer sada je pravo vrijeme za to. Zapravo, sada je uvijek pravo vrijeme. A u ovome sada čak imate i blagodati samoniklog bilja.

Kako ja to radim? Nije neki školski primjer, ali je iskreno, jer ja sam strašni izjelica i morala sam napraviti metodu kojom ću samu sebe zeznuti… Ovo nije primjenjivo za one koji imaju problema s visokim tlakom, osobe koje imaju problema s bubrezima i općenito bolesne.

Dakle, navečer pojedem ogromne količine mrtve usoljene hrane. Stavim ispred sebe tvrdi sir, šunku (domaću naravno), kobasice, kulen, slaninu i sve što nađem te vrste. Bez kruha. Krenem polako, šnitu po šnitu, pa ubrzavam tempo, kombiniram namirnice, a usta gore, čista sol. Jedem bez prestajanja i do trenutka kada više ne mogu utrpati novu sol u sebe, a želudac mi se diže. Tako žedna i uništena otiđem spavati. Od jutra krenem s ogromnim količinama vode koje tijelo sa zahvalnošću prima i sljedeća tri dana jedem samo voće, banane i naranče. Od čajeva volim kombinirati list matičnjaka koji smiruje, pa tako smiruje i osjećaj gladi, sa zelenim čajem, jer inače pijem kavu pa mi treba teina. Zbog zaostale količine soli od one večeri prevarim tijelo i navedem ga da se zadovolji voćem i počne smanjivati potrebu za bjelančevinama. Negdje četvrtog dana počnem uvoditi salate od samoniklog bilja u količini od dvije šake. Na primjer, salata od maslačka, lista podbijela, jaglaca, plućnjaka. Ako ih inače ne jedete, pomiješajte ih s vrtnom salatom. Salate od samoniklog bilja jedem kao glavni obrok umjesto ručka, a ostalo je voće. Važno je da u tu salatu ne dodate niti zrno soli, a umjesto octa može jedna vrlo mala žličica limunova soka i umjesto ulja jedna manja žlica na suho preprženih sjemenki sezama i suncokreta. Naravno, sve dane pijete velike količine vode.

Čaj koji pijete razrjeđujete s vodom, a poželjno je popiti i koji decilitar soka od cikle. Od petog dana kao glavni obrok uvedite mladu koprivu blanširanu par sekundi u kipućoj vodi. Količina je jedna šaka kuhane koprive po obroku. Niti nju ne solite. Salatu preselite za večernji obrok. U prehranu sedmi dan ubacite i orahe i sljedećih tjedan dana pratite ovaj plan prehrane. I niste se niti okrenuli, a vi ste već dva tjedna na skoro 100% sirovoj prehrani i čudite se kako je vrijeme proletilo!