Podnio sam zahtjev za skrbništvom nad malodobnim djetetom koje ne želi živjeti s majkom koja ima problema s alkoholom i bila je na liječenju, ali uzalud. Prošla su već tri mjeseca otkad sam podnio zahtjev i još ništa. Što da učinim?

 

Prema odredbama članaka 135. do 138. Obiteljskog zakona, ako postoji opasnost za život, zdravlje i dobrobit djeteta koji se mogu zaštiti jedino izdvajanjem djeteta iz neposrednog okruženja, Centar za socijalnu skrb odlučit će o žurnom izdvajanju djeteta i povjeravanju drugoj osobi, udomiteljskoj obitelji i sl. Ova mjera može trajati 15 dana, a za vrijeme iste CSS se obraća nadležnom sudu sa zahtjevom da trajnije uredi izdvajanje djeteta određivanjem privremene mjere prema člancima 149. - 150. ObZ-a.

U drugim slučajevima, kada CSS nije podnositelj prijedloga, sud će odrediti potrebnu privremenu mjeru izdvajanja i povjere djeteta ako postoji opasnost za život i zdravlje djeteta, a u tijeku je obiteljska procjena i planiranje druge mjere za zaštitu osobnih prava i dobrobiti djeteta.

Iz vašeg pitanja ne mogu zaključiti kome ste se obratili, ali ako je to CSS, tada ih svakako pokušajte požuriti, a o nepostupanju upozorite nadležno ministarstvo.

Ako ste se obratili sudu, tada pošaljite požurnicu za postupanje te podnesite prijedlog za određivanje privremene mjere kojom bi vam dijete bilo povjereno odmah, do konačne odluke suda u postupku koji ste inicirali.