11.04.2016.

Dodavanje nove djelatnosti u obrt

Piše: Zorana Mavričić-Korošec
Makora d.o.o.
www.makora.hr

Posjedujem bravarsko-limarski obrt i nisam u sustavu fiskalizacije jer se sva plaćanja vrše preko računa. Sada sam proširio obrt na usluge prijevoza putnika i u postupku sam izrade licence. Za prijevoz putnika bih otvorio izdvojeni pogon. Je li mi za izdvojeni pogon za prijevoz putnika potreban ured? U zakonu piše da izdvojeni pogon mora biti na drugoj adresi, ali isto tako čitam da za prijevozničke usluge ne treba imati ured odnosno da se upisuje samo matična adresa obrta? Kako primarna djelatnost nije u sustavu fiskalizacije, trebam li za taj izdvojeni pogon uzeti fiskal u poreznoj te navesti da se koristi u tom izdvojenom pogonu?

 

Preporučam da prvo provjerite je li vam uopće potrebno otvarati izdvojeni pogon. Naime, to se otvara upravo onda kada obrtnik posluje na dvije adrese, a dodavanje nove djelatnosti ne iziskuje uvijek otvaranje novog pogona. Obveza fiskalizacije je propisana svim poduzetnicima koji naplaćuju u gotovini, pa tako i vama u tom slučaju. Izdvojeni pogoni utječu samo na način da svako naplatno mjesto mora biti fiskalizirano. Više možete pročitati u članku o izdvojenim pogonima u rubrici Poduzetnik na Burza.com.hr/Portal.

Podijeli

Ističemo kako su ovi savjeti samo informativne prirode, ograničeni načinom komunikacije, kao i prostorom koji nam je na raspolaganju za pružanje odgovora.

Neka od pitanja koja zaprimamo su posve konkretna, dok su druga općenita i paušalna, no i u jednom i u drugom slučaju nemoguće je u jednom odgovoru iscrpiti sve mogućnosti koje zakon i ostali propisi pružaju, osobito jer nemamo uvid u konkretnu dokumentaciju kojom podnositelji pitanja raspolažu. Za konkretne savjete koji će utjecati na Vaše odluke, predlažemo da se obratite izravno odvjetniku po svom izboru, pravniku, nadležnoj instituciji, sindikalnom pravniku ili sl.

Neki od odgovora u ovoj rubrici dani su još prije nekoliko godina, stoga postoji mogućnost da više nisu aktualni, s obzirom na izmjene zakona ili sudske prakse.

RI-TELEFAX d.o.o., Rijeka ne snosi posljedice za eventualne odluke korisnika koje bi slijedile iz upotrebe pravnih i drugih savjeta izloženih na burza.com.hr .