Unazad nekoliko godina moja majka radi domaću mješavinu začina koja mi okusom puno više odgovara, a svake godine napravi i jednu teglu za mene. Želite li ju i vi isprobati, evo recepta!


Vjerujem da mnogi od vas, kao i ja, imaju majku koja obožava kupovne mješavine začina i do­daje ih u većinu toga što kuha. 

Unazad nekoliko godina moja majka radi domaću mješavinu začina koja mi okusom pu­no više odgovara, a svake godine napravi i jednu teglu za mene. Želite li ju i vi is­probati, evo recepta!
 
Sastojci:
- 3 srednje velike mrkve
- 2 srednje velika pastr­nja­ka
- pola manjeg celera
- 1 veći svežanj lišća i stabljike ljupčaca
- pola malog svežnja per­šina
- bijeli dio jednog manjeg poriluka
- 1 žlica soli

Povrće isjeckajte na što sit­nije komadiće, ravnomjerno ih rasprostrite na papir za pečenje koji ste stavili na veliku posudu za pečenje. Samo sušenje traje od 10 do 12 sati u pećnici s poluot­vorenim vratima na 50-70 stupnjeva. 

Zavisno od količine vlage u biljnom materijalu i jačini pećnice (dobre su one s ventilatorima), sami odredite kada je smjesa potpuno su­ha. Povremeno ju pomiješajte i  probajte suhoću prstima. Kada je smjesa potpuno suha, dodatno ju sameljite u blenderu ili mlincu za kavu te pohranite potpuno hladnu u staklene teglice. 

To je to, zdrava, domaća, mješavina začina iz kućne izrade je gotova!