30.01.2015.
Domaća mješavina začina
Vjerujem da mnogi od vas, kao i ja, imaju majku koja obožava kupovne mješavine začina i dodaje ih u većinu toga što kuha.
Unazad nekoliko godina moja majka radi domaću mješavinu začina koja mi okusom puno više odgovara, a svake godine napravi i jednu teglu za mene. Želite li ju i vi isprobati, evo recepta!
Sastojci:
- 3 srednje velike mrkve
- 2 srednje velika pastrnjaka
- pola manjeg celera
- 1 veći svežanj lišća i stabljike ljupčaca
- pola malog svežnja peršina
- bijeli dio jednog manjeg poriluka
- 1 žlica soli
Povrće isjeckajte na što sitnije komadiće, ravnomjerno ih rasprostrite na papir za pečenje koji ste stavili na veliku posudu za pečenje. Samo sušenje traje od 10 do 12 sati u pećnici s poluotvorenim vratima na 50-70 stupnjeva.
Zavisno od količine vlage u biljnom materijalu i jačini pećnice (dobre su one s ventilatorima), sami odredite kada je smjesa potpuno suha. Povremeno ju pomiješajte i probajte suhoću prstima. Kada je smjesa potpuno suha, dodatno ju sameljite u blenderu ili mlincu za kavu te pohranite potpuno hladnu u staklene teglice.
To je to, zdrava, domaća, mješavina začina iz kućne izrade je gotova!
Izdvojeni članci
Imam parcijalnu rupturu ukrštenih ligamenata i manju povredu meniskusa, koliko je vremena potrebno da se to zaliječi? I na koji način?
Fizioterapeut
Pitanja čitatelja: Što nakon puknuća čašice koljena?
Prije dva dana kćerku mi je udario auto pri čemu je zadobila ozljedu napuknuća čašice na koljenu. Jučer je bila operacija. Što trebamo dalje da bi imala što manje posljedica?