Ukoliko ste odlučili unijeti neke promjene u vašem domu pod utjecajem sve jačih kampanja za čisti okoliš, energetsku učinkovitost i smanjenje količine CO2-a koju svatko od nas ispušta u okoliš svojim životnim stilom, ili pak samo zato što želite smanjiti svoje račune za energiju, zasigurno će vam biti potreban kakav dobar savjet. I dok je kod nas zanimanje energetskog savjetnika tek u povojima, u drugim razvijenim zemljama svijeta to zanimanje ušlo je na velika vrata u svijet nekretnina. Primjerice, u Velikoj Britaniji postoji tvrtka Green Homes Concierge čiji stručnjaci-inspektori na poziv dolaze u domove korisnika usluge kako bi procijenili stanje njihovog kućanstva u energetskom smislu. Ovi stručnjaci dolaze u domove oboružani toplinskim kamerama i ostalim spravama koje koriste za utvrđivanje mjesta gdje se gubi energija, razinu kvalitete toplinske izolacije i učinkovitosti kućanskih aparata. Nakon podrobnog pregleda, energetski savjetnici preporučaju mjere koje je moguće provesti kako bi se smanjile emisije CO2, a uz to naravno i uštedio novac koji se troši na režije. Tu također ne prestaje njihova usluga. Ukoliko se korisnik usluge energetskog savjetovanja odluči provesti neke (ili sve) od mjera koje su mu preporučene, savjetnik će ga uputiti na dobavljače materijala i opreme koji su potrebni za takve preinake, kao i majstore koji su osposobljeni za izvođenje radova.

Green House Concierge financijski potpomaže Londonska razvojna agencija zbog čega je ta usluga dostupnija građanima jer plaćaju subvencioniranu cijenu za uslugu. Razvojna agencija se, ne bez razloga, namjerila baš na kućanstva – naime, kombinirano kućanstva u Londonu proizvode čak 40 % emisija CO2!

Kod nas ovakve usluge nisu još u širokoj ponudi, no, ukoliko smatrate da bi vam dobro došao savjet stručnjaka za energetiku kućanstava kako biste smanjili troškove ali i negativan utjecaj na okoliš, može se obratiti na nekoliko adresa tvrtaka i organizacija koje se bave promicanjem energetske učinkovitosti u Hrvatskoj:

http://www.energo.hr/default.asp?ru=115
http://www.energetska-efikasnost.undp.hr/
http://www.mojaenergija.hr/
http://www.mediaverba.hr/