U posljednih nekoliko godina mnogo se toga promijenilo: zahvati se usavršavaju, skraćuje se oporavak, koriste se nove metode. Stopalo danas razumijemo bolje no ikada

 

Estetske korekcije na pojedinim dijelovima tijela sve su češće u suvremenoj medicini. Sve više ljudi se okreće estetskoj korekciji stopala kako bi poboljšali izgled stopala, ali istovremeno ispravljaju i koštane deformitete koji mogu dovesti do bolova u budućnosti.                                                                                

U posljednih nekoliko godina mnogo se toga promijenilo: zahvati se usavršavaju, skraćuje se oporavak, koriste se nove metode, a naša poliklinika prati upravo te trendove i usavršava se kako bi pacijenti dobili najbolji mogući pristup i tretman. Stopalo danas razumijemo bolje no ikada. Kombinacijom iskustva, znanja i individualnog pristupa postižu se izvrsni rezultati.

Hallux valgus ili čukalj je najčešća deformacija prednjeg stopala. Palac se rotira iz svojeg normalnog položaja i naslanja na drugi nožni prst što može dovesti do bolnog zadebljanja kože nožnih prstiju. Čukalj može biti problematičan i bolan. Osobe imaju problem s pronalaskom obuće i trpe bolove zbog neprekidnog struganja zadebljanja po obući. Mnogima je i estetski neprihvatljiv. Takvi deformiteti mogu se liječiti konzervativno ortozama ili kirurškim pristupom. Liječenje se može vršiti i minimalno invazivnim postupcima pri kojima se korekcija i presijecanje kosti rade kroz mali otvor na koži uz korištenje radiološke kontrole tijekom operacije, čime se pošteđuje okolno tkivo i dobivaju bolji estetski rezultati.

Hallux rigidus ili prevedeno “ukočeni palac” deformacija je koju karakterizira ograničenje savijanja palca prema gore, uz očuvanu mogućnost savijanja palca prema dolje. Taj se problem može riješiti konzervativno ili kirurški. Liječenje s ciljem povratka funkcije i mobilnosti zgloba je isključivo operacijsko, jer je potrebno ukloniti koštane naslage oko zgloba, izvršiti dekompresiju i toaletu zglobnog prostora, a pri tome sačuvati sam zglob. Operacijom se vraća funkcija zgloba, a pacijent isti dan odlazi na kućnu njegu, oporavak je vrlo brz i bezbolan.

Sužavanje stopala obuhvaća korekciju čuklja (hallux valgus) i čuklja malog nožnog prsta kod osoba koje više ne stanu u obuću. Sužuju se 1. i 5. metatarzalna kost te se stavljaju u ispravljeni položaj kako bi se uklonili čukljevi i suzilo stopalo.

Jašući prst je deformitet koji se najčešće javlja na petom nožnom prstu. Nožni prst se pozicionira preko susjednog nožnog prsta. Takvo stanje može uzrokovati neugodu zbog trljanja po ostalim nožnim prstima. U liječenju je potreban individualni pristup za određivanje optimalnog postupka koji može biti postupak na mekom tkivu ili operacija kosti.