Ova rustikalna pita s čokoladnim tijestom i slatkim punjenjem od trešanja odličan je proljetni desert. Možete je poslužiti hladnu ili uz kuglicu sladoleda od vanilije za toplo hladnu kombinaciju

Sezona trešanja je u punom jeku. Iako ih najradije jedemo svježe, možete s ovim crvenim bobicama napraviti svakakva fina jela, od kompota, marmelada, pirea, sorbeta, torti i kolača pa do likera i rakija.U plodu trešnje ima 10% vode, celuloze, pektina, organskih kiselina (jabučna, limunska, vinska), vitamina C, B i karotina, bogata je kalijem i borom. Energetska vrijednost 100 grama trešnje iznosi samo 60 kcal. Zbog svog niskog glikemijskog indeksa pogodne su i za dijabetičare jer smanjuju razinu šećera u krvi, snižavaju kolesterol, smanjuju rizik od srčanog udara i sudjeluju u prevenciji karcinoma debelog crijeva. Ova rustikalna pita s čokoladnim tijestom i slatkim punjenjem od trešanja odličan je proljetni desert. Možete je poslužiti hladnu ili uz kuglicu sladoleda od vanilije za toplo hladnu kombinaciju.




SASTOJCI:

TIJESTO:

125 g brašna
20 g kakaa u prahu
2 žlice šećera
Prstohvat soli
2 žlice maslinovog ulja
55 g maslaca
3-5 žlica hladne vode

NADJEV:


350 g otkoštenih trešanja
60 ml vode
2 žlice šećera
2 žlice gustina
2 žlice limunova soka


PRIPREMA:


Stavite brašno, kakao, šećer i sol u zdjelu i promiješajte. Dodajte maslinovo ulje i maslac narezan na kockice i umijesite u suhe sastojke dok ne dobijete mrvičastu smjesu, potom dodajte žlicu po žlicu vode i mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku sat-dva.
Trešnje otkoštite i stavite kuhati s vodom, šećerom i limunovim sokom. Kada zakuhaju dodajte gustin i sve dobro promiješajte i kuhajte dok se ne zgusne. Zagrijte pećnicu na 180°C.
Tijesto razvaljajte na pobrašnjeloj podlozi u krug, nadjev rasporedite na sredinu tijesta i preklopite rubove. Stavite peći na 180°C 35-40 minuta. Kada je pita gotova, možete je posipati s šećerom u prahu.