Galette nije ništa drugo nego pita od prhkog tijesta, koju je veoma jednostavno napraviti i ne trebaju vam nikakvi posebni kalupi niti tehnike. Od sastojaka, za koje je važno da su hladni, se zamijesi tijesto, koje se stavi na hlađenje u hladnjak. Tijesto se razvalja i na njega se slaže nadjev. Nadjev može biti slani ili slatki
Rustikalne pite okruglog oblika koje mame hrskavom koricom, ali i sočnim punjenjem osvojile su svijet. Galette je posebna po svojoj privlačnoj neurednosti, a uz to je i jako fotogenična.
Galette nije ništa drugo nego pita od prhkog tijesta, koju je veoma jednostavno napraviti i ne trebaju vam nikakvi posebni kalupi niti tehnike. Od sastojaka, za koje je važno da su hladni, se zamijesi tijesto, koje se stavi na hlađenje u hladnjak. Tijesto se razvalja i na njega se slaže nadjev. Nadjev može biti slani ili slatki. Sezonskog povrća raznih boja je mnogo, mogućih kombinacija povrća još više, poigrajte se s okusima jer sigurno nećete pogriješiti s ovim neodoljivim pitama.
SASTOJCI:
TIJESTO:
- 300 g glatkog pšeničnog brašna
- 180 g hladnog maslaca
- 1 žumanjak
- pola žličice soli
- 2 žlice grčkog jogurta
NADJEV:
- 1 manja tikvica
- 125 g mozzarelle
- 2 šake cherry rajčica
- sol
- bosiljak
- majčina dušica
PRIPREMA:
Od sastojaka za tijesto zamijesiti glatko tijesto (ja povežem sve sastojke u multipraktiku i dovršim na pobrašnjeloj površini). Ostaviti da se stegne u hladnjaku oko sat vremena ili u zamrzivaču oko 15 minuta.
Tikvicu oprati i narezati na tanje ploške, rajčice prepoloviti, mozzarellu narezati na ploške.
Pećnicu zagrijati na 200°C.
Ohlađeno tijesto izvaditi iz hladnjaka, na pobrašnjeloj površini razvaljati u krug. Staviti ga na papir za pečenje i premjestiti na okrenuti lim za pečenje (radi lakšeg vađenja).
Na tijesto poslagati mozzarellu, tikvice i na njih rajčice. Povrće posoliti i posipati majčinom dušicom. Pustiti nekoliko centimetara od ruba prazno. Prazne rubove presavinuti.
Peći 30–40 minuta na 200°C.
Ukrasiti svježim bosiljkom i ostaviti da se malo ohladi prije posluživanja.