Galette nije ništa drugo nego pita od prhkog tijesta, koju je veoma jednostavno napraviti i ne trebaju vam nikakvi posebni kalupi niti tehnike. Od sastojaka, za koje je važno da su hladni, se zamijesi tijesto, koje se stavi na hlađenje u hladnjak. Tijesto se razvalja i na njega se slaže nadjev. Nadjev može biti slani ili slatki


Rustikalne pite okruglog oblika koje mame hrskavom koricom, ali i sočnim punjenjem osvojile su svijet. Galette je posebna po svojoj privlačnoj neurednosti, a uz to je i jako fotogenična.




Galette nije ništa drugo nego pita od prhkog tijesta, koju je veoma jednostavno napraviti i ne trebaju vam nikakvi posebni kalupi niti tehnike. Od sastojaka, za koje je važno da su hladni, se zamijesi tijesto, koje se stavi na hlađenje u hladnjak. Tijesto se razvalja i na njega se slaže nadjev. Nadjev može biti slani ili slatki. Sezonskog povrća raznih boja je mnogo, mogućih kombinacija povrća još više, poigrajte se s okusima jer sigurno nećete pogriješiti s ovim neodoljivim pitama.

 

SASTOJCI:

TIJESTO: 

  • 300 g glatkog pšeničnog brašna
  • 180 g hladnog maslaca
  • 1 žumanjak
  • pola žličice soli
  • 2 žlice grčkog jogurta

 

NADJEV: 

  • 1 manja tikvica
  • 125 g mozzarelle
  • 2 šake cherry rajčica
  • sol
  • bosiljak
  • majčina dušica

 

PRIPREMA:

Od sastojaka za tijesto zamijesiti glatko tijesto (ja povežem sve sastojke u multipraktiku i dovršim na pobrašnjeloj površini). Ostaviti da se stegne u hladnjaku oko sat vremena ili u zamrzivaču oko 15 minuta.

Tikvicu oprati i narezati na tanje ploške, rajčice prepoloviti, mozzarellu narezati na ploške.

Pećnicu zagrijati na 200°C.

Ohlađeno tijesto izvaditi iz hladnjaka, na pobrašnjeloj površini razvaljati u krug. Staviti ga na papir za pečenje i premjestiti na okrenuti lim za pečenje (radi lakšeg vađenja).

Na tijesto poslagati mozzarellu, tikvice i na njih rajčice. Povrće posoliti i posipati majčinom dušicom. Pustiti nekoliko centimetara od ruba prazno. Prazne rubove presavinuti.

Peći 30–40 minuta na 200°C.

Ukrasiti svježim bosiljkom i ostaviti da se malo ohladi prije posluživanja.