Galette obožavam u svim varijantama, bilo s jagodama, šljivama, breskvama ili povrćem. Jesen je idealno vrijeme za pripremanje ove rustikalne pite s gljivama. Šume obiluju vrganjima i sunčanicama koje su glavne zvijezde ove galette. Ukoliko niste u mogućnosti doći do sunčanica i vrganja, poslužit će i šampinjoni ili bukovače.
SASTOJCI:
TIJESTO:
- 150 g glatkog brašna
- 115 g maslaca
- 60 g kiselog vrhnja
- 60 g hladne vode
- pola žličice soli
- 2 žlice limunova soka
NADJEV:
- 600 g gljiva
- 1 srednja kapula
- 2 režnja češnjaka
- 100 g kozjeg sira ili gorgonzole
- 2 žlice maslinovog ulja
- sol
- papar
- svježi ružmarin i timijan
- 1 jaje
- malo mlijeka
PRIPREMA:
Najprije pripremite tijesto. U zdjeli pomiješajte brašno i sol. Dodajte hladni maslac i utrljajte ga u brašno, smjesa treba biti nalik na krušne mrvice, dodajte kiselo vrhnje, hladnu vodu i sok limuna te umijesite dok se sve ne poveže. Po potrebi dodajte malo brašna. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku.
Dok se tijesto hladi, pripremite nadjev.
Na zagrijano maslinovo ulje stavite očišćene i narezane gljive i pirjajte dok ne omekšaju i puste svoju tekućinu. Kada puste svoje sokove, pirjajte ih još koju minutu pa dodajte sitno narezanu kapulu, grančicu ružmarina i timijana. Kada kapula omekša, dodajte protisnuti češnjak, sol i papar. Kuhajte još koju minutu pa maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
Kada se ohladi umiješajte u gljive sir. Zagrijte pećnicu na 190C.
Papir za pečenje pospite s malo oštrog brašna i na njemu razvaljajte tijesto za pitu. Smjesom nadjenite tijesto tako da ostavite 2 – 3 centimetara ruba sa strane. Prazni dio tijesta preklopite preko nadjeva i premažite s jajetom razmućenim u malo mlijeka. Stavite peći na 190C oko 30 minuta.