Galette obožavam u svim varijantama, bilo s jagodama, šljivama, breskvama ili povrćem. Jesen je idealno vrijeme za pripremanje ove rustikalne pite s gljivama. Šume obiluju vrganjima i sunčanicama koje su glavne zvijezde ove galette. Ukoliko niste u mogućnosti doći do sunčanica i vrganja, poslužit će i šampinjoni ili bukovače.

 


SASTOJCI:


TIJESTO:

- 150 g glatkog brašna

- 115 g maslaca

- 60 g kiselog vrhnja

- 60 g hladne vode

- pola žličice soli

- 2 žlice limunova soka

 

NADJEV:

- 600 g gljiva

- 1 srednja kapula

- 2 režnja češnjaka

- 100 g kozjeg sira ili gorgonzole

- 2 žlice maslinovog ulja

- sol

- papar

- svježi ružmarin i timijan

- 1 jaje

- malo mlijeka

 

PRIPREMA:

Najprije pripremite tijesto. U zdjeli pomiješajte brašno i sol. Dodajte hladni maslac i utrljajte ga u brašno, smjesa treba biti nalik na krušne mrvice, dodajte kiselo vrhnje, hladnu vodu i sok limuna te umijesite dok se sve ne poveže. Po potrebi dodajte malo brašna. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku.

Dok se tijesto hladi, pripremite nadjev.

Na zagrijano maslinovo ulje stavite očišćene i narezane gljive i pirjajte dok ne omekšaju i puste svoju tekućinu. Kada puste svoje sokove, pirjajte ih još koju minutu pa dodajte sitno narezanu kapulu, grančicu ružmarina i timijana. Kada kapula omekša, dodajte protisnuti češnjak, sol i papar. Kuhajte još koju minutu pa maknite s vatre i ostavite da se ohladi.

Kada se ohladi umiješajte u gljive sir. Zagrijte pećnicu na 190C.

Papir za pečenje pospite s malo oštrog brašna i na njemu razvaljajte tijesto za pitu. Smjesom nadjenite tijesto tako da ostavite 2 – 3 centimetara ruba sa strane. Prazni dio tijesta preklopite preko nadjeva i premažite s jajetom razmućenim u malo mlijeka. Stavite peći na 190C oko 30 minuta.