U iščekivanju proljeća,  ako vam je zanimljivo ljekovito bilje, sada je pravo vrijeme da krenete učiti o njemu

 

 

Naziv ove kolumne je Povratak prirodi, pa si dopuštam da vam prepričam kakvu sam krasnu večer provela. Bila sam na predavanju Udruge gljivara Ožujka iz Rijeke. Divota! Predavanje je bilo na temu „Otrovne gljive i njihove jestive dvojnice“. Vrlo, vrlo zanimljivo predavanje s izvrsnim predavačem Ervinom Raguzinom koji nas je proveo čarobnim svijetom gljiva. Omanja dvorana je bila dupkom puna, a kako je predavanje odmicalo, bilo je očito da je prepuna izvrsnih poznavaoca gljiva koji su međusobno komentirali mjesta na kojima su pronašli koju od gljiva sa slajdova. Predavač je toliko živopisno opisivao gljive da se skoro mogao osjetiti njihov okus u ustima i vidjeti ih kako vire iz trave.

 

Iako poznajem ponešto gljiva, priznajem da sam puno toga novog vidjela i čula. Ne usuđujem se reći i naučila, jer gljive su pogotovo oni darovi prirode koji se uče tek na licu mjesta u prirodi kada vam ih stručno rastumači dobar poznavaoc. A u Ožujki ste na vrlo dobrom putu da se zarazite gljivitisom. Na ovo predavanje jedna grupa je potegnula čak iz Istre, a nakon predavanja na izuzetno ugodnom druženju nastavila se štorija o gljivama.

 

Tko nije bio, neka mu bude žao, no nije sve izgubljeno! Svaki ponedjeljak članovi udruge se sastaju u prostorijama Mjesnog odbora Bulevard-Sušak na adresi Ivana Gorana Kovačića 12, gdje rade planove, održavaju predavanja i druženja, a načula sam i da na tim ponedjeljcima počesto zna biti donešeno na razgled i ponešto gljivarskog ulova od vikenda koji je prethodio. Ukucajte u Google adresu, potražite ih na Facebook-u i pripremite se za sljedeće predavanje.

 

Ova udruga aktivna je više od 30 godina i ima u svojim redovima zaista izvrsne i dugogodišnje poznavaoce gljiva koji će vas zasigurno oduševiti svojim praktičnim znanjem. Dakle, ići redovito na predavanja, na izložbe gljiva, učiti, učiti i puno učiti, pa ćete možda zaslužiti i da vas povedu i na teren.

 

A u iščekivanju proljeća,  ako vam je zanimljivo i ljekovito bilje, sada je pravo vrijeme da krenete učiti i o njemu. Od 15. ožujka do 20. travnja u Planinarskom društvu Kamenjak održavat će se već tradicionalni tečaj Mala škola ljekovitog bilja. Informacije potražite na njihovom Facebook profilu ili na https://studio-martina-natura.hr/. Jer, proljeće je odmah iza ugla!