Cijela priča oko globalnog zagrijavanja emotivno je nabijena. Najveći zagađivači bojkotiraju svaku promjenu, a medijska katastrofičnost samo se pojačava. Moramo se pripremiti i na uragane i na sušu i na poplavljivanje primorskih naselja. Ispržit će nas sunce i zadaviti ugljični dioksid. Ništa neće rasti, pa će zavladati globalna glad.

Takve su, otprilike, poruke. Svako malo odcijepi se neki ledenjak. Tko može ostati ravnodušan kada pingvini ostanu bez staništa? Hoće li umjesto ledenih zona uskoro biti livade? Hoće li tornada pustošiti još više? Hoće li nas potrovati industrijski smrad? Hoćemo li pocrkavati zbog klime, a ne zbog bolesti?

Jedan od najgorljivijih zagovornika kulta klimatskih promjena i globalnog zagrijavanja svakako je Al Gore. Kada ga čovjek sluša, sam po sebi se nameće zaključak da će planeta izdržati tek još koju godinu. Oni koji se danas rode, mogu računati samo na Mjesec ili Mars. Na Zemlji će ostati samo pustinje i hrpa očajnika, koji će voditi ratove oko ono malo preostale hrane. Sve me podsjeća na priče o smaku svijeta, kada sve nestaje u tren. Mnogo je već bilo prognoziranih datuma, ali smaknuti još nismo. Koliko u svemu ima istine, a koliko laži i zastrašivanja?

Istina je da je danas toplije nego prije 20 ili 30 godina. No, u Zemljinoj povijesti bilo je i dosta toplijih razdoblja. Grenland je nekada bio zelen, a količina leda na

Antarktici znatno manja. Treba reći da su takva razdoblja bila razdoblja procvata, a ne bijede. Bijeda je bila u hladnim razdobljima. Uopće ne znam zašto bi hladni i zamrznuti planet bio bolji od vlažnog, toplog i bujnog planeta s više kišnih šuma i hrane? A i priča oko ugljičnog dioksida na staklenim je nogama. Bez njega ništa neće rasti. Da ga ima i malo više, raslo bi još više. Šlag na tortu predstavlja kontinuirana uzbuna oko dizanja razine mora. Još nismo potopljeni, a i nećemo tako brzo.

Razina mora u zadnjih dvadesetak godina raste oko 3,4 mm godišnje. Za 100 godina to bi bilo 34 cm i sumnjam da će zbog toga gradovi biti preplavljeni.

Da bude još zanimljivije, svjetske razine mora PALE SU zadnje 2 godine za skoro 3 mm. Valjda se odlomljeni ledenjaci još nisu stigli otopiti. I još nešto… Ukupna masa leda na Antarktici (a Antarktika je daleko najveći ledeni rezervoar na Zemlji) već godinama raste. Rekordi se obaraju stalno. Manje poznata činjenica, jer se nikako ne uklapa u globalnu psihozu. Uz to, događanja na Suncu upućuju na zaključak da bi hladnoće narednih godina mogle biti češće i dugotrajnije. Valjda će onda svi biti zadovoljni

Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]