Nije na odmet u kasnim poslijepodnevnima satima imati suncobrane malo spuštene. Možda u tom trenutku na mjestu od kuda krećete nema sunca, ali tko vam garantira da se tamo iza slijedećeg brda neće pojaviti.


Počele su gužve i kolone na našim prometnicama. No, uz tak­ve dobre stvari, zbog poja­čanog prometa, dogodit će se i one loše, a to su prometne nezgode i gubici ljudskih života. To je neminovno, jer stranci, ba­rem ovi zapadni nisu navikli na loše ceste, kao što su naše. Di­jelom će krivci biti umor i de­koncentracija, ali i nervoza. Prometna policija čini sve da bude prisutna na svakom mo­gućem zastoju i da omogući čim veći protok bez gužvi, ali ni ona nije svemoguća. Glavni faktor odgovornosti nalazi se u glavama vozača. 

Pa kad smo već toliko godina čekali turistički bum, pridonesimo barem svojim ponašanjem u prometu općoj sigurnosti. Znamo kako se postupa s gostima, pa budimo dobri domaćini i na prometnicama i ne trubimo vez veze kad neko vozilo strane registracije uspo­renom vožnjom koči vašu vož­nju, dapače, ako ne zna kuda, ponudite se ako je to vaš pri­bližni smjer da ga, vozeći ispred njega dovedete na pravi put. Bu­dite sigurni, da će o tome više pričati kad se vrati doma, nego o ćevapčićima i moru. A to je velika reklama za zemlju i nje­zine ljude. Pa neće više u stra­nim časopisima stajati kako je u Hrvatskoj najskuplji osmjeh.  No, gužve i problema može biti i bez stranaca, naročito u dane vikenda i poslijepodne kad se svi vraćaju s kupanja. Tu treba spomenuti neke sitnice koje su samo naizgled nevažne. Onako nehajno obučeni i ponekad pre­pečeni ne razmišljamo da nam jedne najobičnije šlape ili ja­panke mogu zagorčati ljeto. Ne­propisna obuća često kumuje razbijenim branicima ili blatobranima. Isto tako neki imaju naviku voziti bosi. Skroz po­grešno! U odlučujućem trenut­ku može vam noga skliznuti s pedale i evo štete. Ako se sve završi s limarijom, imali ste sreće, ali što ako potekne krv? Nije na odmet u kasnim poslijepodnevnima satima imati suncobrane malo spuštene. Možda u tom trenutku na mjestu od kuda krećete nema sunca, ali tko vam garantira da se tamo iza slijedećeg brda neće pojaviti. Jaka i trenutačna zaslijepljenost može dovesti do toga da par de­setaka metara doslovno vozi­te “na slijepo”. A nesreće se do­gađaju baš onda kad ih nitko ne očekuje. Ne bi željeli naglo za­kočiti iz straha da se onaj iza vas ne zabije u vaš bunker, a isto tako se nadate da nitko od is­pred neće učiniti isto. No to je samo sreća. Najbolje je imati sun­čane naočale na nosu, pa se taj problem neće pojaviti. Ne mo­raju biti od marke, ali nemojte kupovati one najjeftinije, koje čak znaju iskriviti sliku.

I naše je krajeve zahvatila mo­to manija, što je spasonosno u ljetnim vrućinama i gustom prometu. Međutim, naši vozači nisu baš navikli na sve veći broj motora i skutera, koje voze ug­lavnom, mlađi vozači. Sjetite se vaše mladosti, pa ćete zaklju­čiti da ste i vi onda imali višak ad­renalina. To se od onda nije pro­mijenilo. Nešto zbog doka­zi­vanja, nešto zbog žurbe, skuteri prolaze kraj automobila kao da nikad ni jedan neće krenuti u preticanje. I bez obzira na vaš žmigavac, dobro po­gledajte u retrovizore prije preticanja jer su to brze jurilice koje se za čas nađu uz vaš auto. Što bi značilo da u većoj brzini udare u vaša vrata, bolje ne pomišljati. A ve­zano s time treba spo­me­nuti zaštitne kacige. Treba ih oba­vezno stavljati i za najmanje re­lacije. Bolje da vam netko ka­že da imate čudnu frizuru poslije skidanja, nego da vas pita od ku­da vam ožiljci!