Jeste li primijetili da je upravo u tijeku vrlo agresivna promidžba dopunskog osiguranja? Gubitke netko treba i sanirati, pogotovo troškove što se nalaze u pozadini predizborno-populističkih pokušaja.


Izgleda da smo u ovoj državi na neki način osuđeni na čekanja raznih vrsta. Ne­kada se čekalo u redovima za kavu, šećer ili brašno. (Bilo je više novaca nego ro­be.) Po birokratskim šalte­rima čekalo se prije, a čeka se i danas. Čekanje na medicinske preglede raznih vrsta relativno je novijeg datuma. Nekada gotovo nezamislivo, a danas vas samo protekcija ili puka sreća mogu spasiti od nekog nestvarnog datuma u dalekoj budućnosti. Za duge liste ima više razloga, ali ne svodi se sve na manjak novaca. Napretkom tehnike, svi bi željeli da se njihova bolest obradi što detaljnije (i da se problem cijene sva­ka­ko stavi u drugi plan). Ne­kada na filigranskim detaljima inzistiraju pacijenti, ne­kada liječnici (ovi drugi će vam rado posvjedočiti da ih oboljeli konstantno maltretiraju nerazumnim zahtjevima). Nekada i jedni i drugi. Uz to je i bolesnih sve više. Potrebe su sve veće, a sustav škripi gdje god se okreneš. Sada se pokušava skratiti liste radnim subotama.

Ne znam kada će početna euforija oko ovih subota splasnuti, ali naznake pro­blema već se naziru. Dakle, već se čuju tihi protesti da će prekovremeni rad biti (pre) slabo plaćen. Tada se obično nadovežu priče o generalnoj potplaćenosti liječnika, od­lasku u inozemstvu i sl. (Hoće li nas preplaviti lije­čnici iz istočnijih država?) Ako ništa drugo, više pre­gleda znači i veći trošak. 

Jeste li primijetili da je upravo u tijeku vrlo agresivna promidžba dopunskog osiguranja? Gubitke netko treba i sanirati, pogotovo troškove što se nalaze u pozadini predizborno-po­pulističkih pokušaja. Tre­nutno treba svakoga uvjeriti da je rad subotom u općem interesu. Bit ćemo zadovoljniji i zdraviji, a štedjeti ćemo drugom prilikom. (Bes­povratno su prošla vremena kada se gro problema rje­šavao Aspirinom, kamilicom i šumskim zrakom.) Da pitamo Grke za savjet? Oni zna­ju kako razriješiti velike pro­bleme bez puno odrica­nja.

Naravno, pacijenti doživ­lja­vaju subotnji rad kao ko­rak bliže „vratima raja“. Mno­štvo novih podataka i slika iz svih mogućih kutova. Korak bliže umjetnom koljenu ili kakvoj laganoj dozici pro­zračivanja boljikavog organa (ili sklopa organa). Kao da su oni oštri bolnički mirisi već zavladali osjetilima… Svaki trenutak radosti djeluje lje­kovito, jeste li čuli šam­panjce u susjedstvu? JUPI, SA­DA SAM ISPOD 500. MJESTA! Sagledavajući sve, čini mi se da nedjelja predstavlja neiskorišteni potencijal. Kako vam zvuči rješavanje mrene u nedjelju? Ili ugradnja stenta prije ned­jeljnog ručka? Nismo bogati, ali zdravlje malog čovjeka ne može dolaziti u pitanje.

Prijavite se na besplatni newsletter: 
[email protected]
Novosti iz svijeta zdravlja, alternativne medicine i zdrave prehrane, sve na jednom mjestu!