Moja majka je umrla, otac se ponovno oženio, ali ja nisam iza majke dobila ništa (jedino sam dijete) jer je sve glasilo na njega. Stan koji je kupio u braku s mojom majkom, pola je prepisao (ucjenom) na sadašnju ženu, a pola je na njemu. Također je prodao kuću bez mog znanja koju je također zidao s mojom majkom i u kojoj sam odrasla, a nisam ni od nje dobila dio novca. Njegova sadašnja žena mi prijeti da je to sve njezino, sva imovina mojih roditelja. Imam li pravo nakon očeve smrti dobiti majčin i svoj dio ili ću morati dijeliti s njom sve?

U situaciji koju ste u pitanju izložili nakon očeve smrti nema dijela koji pripada vašoj pokojnoj majci pa koji bi posljedično pripao vama. Naime, nakon smrti oca prvi nasljedni red činite vi, kao njegova kćer te njegova sadašnja supruga, ukoliko bude živa u vrijeme kada se iza oca bude vodio ostavinski postupak. Imovinu iza vašeg oca nasljeđujete na jednake dijelove, dakle, tu govorimo o onoj imovini koja glasi na oca u vrijeme njegove smrti.

Ukoliko smatrate da bi opseg ostavine iza oca trebao biti veći, u smislu osporavanja određenih pravnih poslova koje je on poduzimao odnosno raspolaganja novčanim sredstvima od unovčene imovine, ili ukoliko smatrate da bi neki od dijelova te imovine trebali biti utvrđeni kao bračan stečevina iz ranijeg braka, tada imate mogućnost pokrenuti odgovarajuće postupka kojima bi se isto utvrdilo još za očeva života, no teško je bilo što konkretno tvrditi bez uvida u dokumentaciju i jasnog vremenskog slijeda između poduzetih radnji.