Dijeta u sklopu liječenja raka je vrlo restriktivna. Ali i iscjeljujuća po mnogo čemu. Kada govorimo o povrću, ono bi trebalo biti organskog porijekla, ako je to ikako moguće. Povrće je ujedno i glavni segment ovog dijetalnog pristupa.
Sve vrste s našeg podneblja možete koristiti, a DOKAZANO DJELOVANJE PROTIV RAKA imaju: brokoli, šparoge, repa, kupus, mrkva, cvjetača, paprika, kelj i peršin. Mogu se koristiti i sokovi svježeg povrća, ali CIJEĐENJE VALJA OBAVITI NEPOSREDNO PRIJE KORIŠTENJA. Tada je nutritivna vrijednost najveća. Povrće se koristi u sva 3 glavna dnevna obroka (mogu se zamiješati i svježe klice, najbolje iz kućne radinosti). Kada god je to moguće, koristite sirovo povrće. SOK JEČMENIH I PŠENIČNIH MLADICA TAKOĐER JE NEOPHODAN DIO REŽIMA, još važniji od povrća. Idealno bi bilo ako to možete pripremiti sami, ali dobro će poslužiti i suplementacija tabletama i prahom.
Mahunarke (osim kikirikija) su dozvoljene u ograničenim količinama. SOJU VALJA IZBJEGAVATI U SVIM OBLICIMA s izuzetkom svježih sojinih klica. Njih treba uključiti u redovne salatne obroke. Badem i orah su dozvoljeni za povremenu upotrebu. Zrno žitarica nije dozvoljeno, osim ako je bolesnik od raka izgubio puno na težini, no čak i tada NISU POŽELJNI KUKURUZ I RIŽA. Treba znati da je zemlja, na kojoj danas rastu žitarice, SVE KISELIJA I SVE BOGATIJA GLJIVICAMA. To nam je sada najmanje potrebno.
SVI PEKARSKI PROIZVODI S KVASCEM STROGO SU ZABRANJENI. Japanski znanstvenici ih vezuju (barem) uz rak dojke. Problem je u mikotoksinima, nus-produktima kvasca. U sklopu ove dijete nepoželjan je i krumpir. Zaboravite na svu hranu životinjskog porijekla, uključujući ribu, mlijeko i mliječne proizvode. Jaja su dozvoljena samo kod trudnica dojilja, a malo slatkovodne ribe kod osobito slabih.
KOMERCIJALNI ŠEĆER I UMJETNI ZASLAĐIVAČI SPADAJU U NAJNEZDRAVIJE PROIZVODE, ČAK I ZA ZDRAVE OSOBE. Zaslađivač Stevia je donekle prihvatljiv, a med samo iznimno. Limun, limeta i avokado su jedine dozvoljene vrste voća (bilo da se radi o svježem ili sušenom voću). Kod gljiva je potreban oprez (ne zaboravimo da se gljivica nastojimo riješiti), ali one sadrže polisaharide, koji su neophodni za imunološki sustav. Dodatak BETA GLUCAN je u redu. Slično se može reći i za neke alge (chlorella i spirulina).
A sada o soli... RAFINIRANA (rafiniranjem se odstranjuju gotovo svi vrlo korisni minerali u tragovima) KUHINJSKA SOL JEDAN JE OD VAŽNIJIH UZROČNIKA RAKA. Dakle, rafinirana sol, margarin, maslac i komercijalna rafinirana ulja uzrokuju LIJEPLJENJE CRVENIH KRVNIH STANICA, koje tako apsorbiraju manje kisika, a hemoglobin postaje hrana za gljivice. SMANJENA OPSKRBA KISIKOM ZNAČI DA ĆE NEKE STANICE POSTATI KANCEROGENE. Ovdje moram napomenuti da je PRIRODNA morska sol sušta suprotnost. Njen mineralni sastav je sličan ljudskoj krvi i ona je dobra dok je ne koristite previše. U principu, začinsko i ljekovito bilje može se koristiti, osim nekih najjačih (papar). Nije poželjno ukiseljeno povrće, kao i konzervirana hrana s šećerom, soli, natrijevim glutaminatom (kocke za juhu, Vegeta), bojama i drugim konzervansima. Ne moram ni naglašavati da su pušenje, alkohol i kava apsolutno neprihvatljivi.
ČISTU IZVORSKU VODU treba piti u velikim količinama, 2-3 litre dnevno. Treba shvatiti da je adekvatna dijeta za oboljele od raka od esencijalne važnosti. Zaustavljanje daljnjeg trovanja i povratak kvalitetnih hranjiva dobra su osnova na putu izlječenja.