Brinem o nepokretnoj majci, sestra to ne želi i sva je obaveza na meni. Ima li nakon majčine smrti sestra pravo na jednaki dio nasljedstva?


Gledano strogo kroz odredbe Zakona o nasljeđivanju, sestra ima isto pravo na svoj dio ostavine iza majke kao i vi, osim ukoliko se ne poduzmu određene radnje.

Slijedom odredbe članka 85. i 86. Zakona, majka može sastaviti oporuku u kojoj bi sestru isključila iz nasljedstva budući se ona teže ogriješila o svoju zakonsku i moralnu obvezu da uzdržava svog roditelja. Oporučitelj koji želi isključiti nekog nasljednika mora to očitovati u oporuci na izričit način i navesti razlog za isključenje.

Ukoliko vaša majka nije spremna poduzeti navedene radnje u odnosu na vašu sestru, vama ostaje mogućnost da u ostavinskom postupku istaknete njezinu nedostojnost za nasljeđivanje sljedom odredbe članka 125. stavak 1. točka 4. budući se teže ogriješila o obvezu uzdržavanja prema ostavitelju prema kojemu je imala zakonsku obvezu uzdržavanja. Važno je za napomenuti da nedostojnost ne smeta potomcima nedostojnoga (sestrina djeca) i oni nasljeđuju kao da je on umro prije ostavitelja.