Živim godinu dana s dečkom s kojim imam bebu staru 7 mjeseci. U zadnje vrijeme se ne slažemo, pa ni ne znam koliko ćemo dugo izdržati živjeti skupa. On ni malo financijski ne doprinosi kad je dijete u pitanju. Imam li ikakva prava što se tiče djeteta pa da dobivam od dečka novac za dijete?


Vaše dijete ima pravo na to da se otac skrbi o njemu, a otac ima zakonsku obvezu uzdržavati svoje dijete. Međutim, odredbe Obiteljskoga zakona, kao i Zakona o privremenom uzdržavanju propisuju da se sudskim putem utvrđuje obveza uzdržavanja, u određenom novčanom iznosu, onom roditelju s kojim dijete ne živi. U Vašem slučaju Vi ste još uvijek u životnoj i, zakonski gledano, izvanbračnoj zajednici s ocem Vašega djeteta, pa niste u mogućnosti sudskim putem, u ime djeteta, pokretati postupke radi uzdržavanja protiv oca.

Ukoliko dođe do prestanka Vaše izvanbračne zajednice ili ukoliko bi u kakvom drugom postupku opseg roditeljskih prava ocu djeteta bio ograničen na način da isti više ne živi s  djetetom, tada ste ovlašteni kod nadležnog suda pokrenuti postupak radi uzdržavanja djeteta, koji može biti sporazumni izvanparnični postupak u skladu s odredbama članaka 474. do 477. ObZ-a. Ako postoji spor o potrebama djeteta tada se primjenjuju odredbe članaka 423. do 432. ObZ-a. U oba slučaja u samom postupku sudjeluje i Centar za socijalnu skrb. Minimalni iznos uzdržavanja određuje se u postotku od prosječne mjesečne isplaćene neto plaće po zaposlenom u pravnim osobama Republike Hrvatske za proteklu godinu, za dijete do 6 godina, 17 % prosječne plaće, za dijete od 7 do 12 godina, 20 % prosječne plaće te za dijete od 13 do 18 godina, 22 % prosječne plaće.