Moj djed, koji mi je u životu učinio mnogo dobroga, zadobio je u prometnoj nesreći, za koju nije on kriv nego drugi vozač, teške ozljede, prijelom natkoljenične kosti desne noge i druge ozljede, zbog čega je sada u situaciji da mu je zdravlje teško narušeno, često ide k liječniku, teško se kreće po kući, a pogotovo ne ide izvan kuće, i to pomoću štapa i više ne može obavljati uobičajene aktivnosti koje smo znali zajedno raditi dok je bio zdrav. Moja majka, njegova kćer, traži od osiguravajućeg društva naknadu zbog patnji koje ima gledajući oca, s kojim zajedno živimo u kući, kojemu sada ona mora pomagati. Zahtjev joj još nije riješen.
Imam 14 godina i moje pitanje je imam li i ja pravo na naknadu štete, jer mi djedovo stanje uzrokuje bol i nelagodu?

 

Zakon o obveznim odnosima u čl. 1101., st. 2. daje pravo na pravičnu novčanu naknadu neimovinske štete, koju trpi unuk zbog  osobito teškog invaliditeta djeda. No, uvjet je da između djeda i unuka postoji trajnija zajednica života.

Iz pitanja našeg čitatelja očito je da je ispunjen taj uvjet.

Trajnija zajednica života obuhvaća  izrazitu bliskost između djeda i unuka, emotivnu povezanost, ekonomsku ovisnost i i pomoć itd. No, da bi naš čitatelj imao pravo na naknadu štete mora se ispuniti još jedan uvjet: mora se kod djeda raditi o osobito teškom invaliditetu. Kad postoji osobito teški invaliditet -  odlučuje se od slučaja do slučaja na temelju liječničke dokumentacije i ocjene invaliditeta. Prema prevladavajućoj sudskoj (i osigurateljnoj) praksi mora se raditi o invaliditetu od preko 70% trajnog invaliditeta.