Otac je stekao pravo otkupa stana koji je i započeo, ali je na početku otkupa darovao svoj dio stana majci te je ona nastavila otkup i upisala sa kao vlasnica na stan 1/1 prije 14 godina. Otac ima dvoje djece iz prvog braka koja nisu bila članovi kućanstva u trenutku otkupa, s obzirom da stan nije naveden u ostaviteljevu ostavinu u ostavinskoj raspravi (nakon smrti oca). Imaju li djeca iz prvog braka pravo na dio stana, to jest pobijati ugovor i tražiti dio nužnog dijela od te nekretnine?

Sukladno odredbi članka 69. Zakona o nasljeđivanju, potomci, djeca ostavitelja spadaju u krug njegovih nužnih nasljednika, a prema članku 70. ZN-a nužni dio na koji potomci imaju pravo iznosi jednu polovinu od onog dijela koji bi nužnom nasljedniku pripao po zakonskom redu nasljeđivanja. Da bi se utvrdilo je li došlo do povrede nužnog dijela potrebno je najprije utvrditi vrijednost ostavine u skladu s odredbama članka 71. do 76. Zakona.

Nužni dio je povrijeđen ukoliko je ukupna vrijednost raspolaganja oporukom ili darovima tolika da zbog nje nužni nasljednik ne bi dobio punu vrijednost svoga nužnog dijela.

Darovi se vraćaju obrnutim redom, počevši od posljednjeg učinjenog dara, a vratit će se onoliko koliko je potrebno da bi se zadovoljio nužni dio. Rok u kojemu se povrat dara može tražiti je tri godine od ostaviteljeve smrti.

U vašem slučaju, ukoliko su ispunjene ove zakonske pretpostavke, tada se može istaknuti zahtjev za povrat učinjenog dara radi namirenja nužnog dijela.