18.01.2019.

Imam li pravo na alimentaciju nakon udaje?

Piše: Nikola Pranjić, dipl. iur. www.odvjetnik-pranjic.hr

 

Imam 23 godine i redovna sam studentica. Od oca redovno primam alimentaciju. Imam li i dalje pravo na alimentaciju u slučaju udaje dok sam redovan student i ne zaposlim se ili to pravo prestaje mojom udajom?

 

Člankom 290. Obiteljskog zakona propisana je obveza roditelja na uzdržavanje punoljetnog djeteta, koje se redovito školuje, najdulje do 26. godine života. Predmetni članak ne propisuje sklapanje braka kao jedan od razloga prestanka obveze uzdržavanja. Ipak, potrebno je naglasiti da članak 283. stavak 2. Obiteljskog zakona propisuje da Bračni i izvanbračni drugovi najprije ostvaruju uzdržavanje međusobno, a potom od srodnika. Iz odredbe ovog članka proizlazi da bi vaš otac imao pravo kod nadležnog suda pokrenuti postupak da se utvrdi prestanak njegove obveze da vas uzdržava, jer ste sklopili brak, pa je to sada primarno obveza vašeg supružnika.

Podijeli

Ističemo kako su ovi savjeti samo informativne prirode, ograničeni načinom komunikacije, kao i prostorom koji nam je na raspolaganju za pružanje odgovora.

Neka od pitanja koja zaprimamo su posve konkretna, dok su druga općenita i paušalna, no i u jednom i u drugom slučaju nemoguće je u jednom odgovoru iscrpiti sve mogućnosti koje zakon i ostali propisi pružaju, osobito jer nemamo uvid u konkretnu dokumentaciju kojom podnositelji pitanja raspolažu. Za konkretne savjete koji će utjecati na Vaše odluke, predlažemo da se obratite izravno odvjetniku po svom izboru, pravniku, nadležnoj instituciji, sindikalnom pravniku ili sl.

Neki od odgovora u ovoj rubrici dani su još prije nekoliko godina, stoga postoji mogućnost da više nisu aktualni, s obzirom na izmjene zakona ili sudske prakse.

RI-TELEFAX d.o.o., Rijeka ne snosi posljedice za eventualne odluke korisnika koje bi slijedile iz upotrebe pravnih i drugih savjeta izloženih na burza.com.hr .