Bila sam u braku 24 godine s bivšim suprugom. Nakon razvoda on se ponovno oženio. Bio je  nepunih 5 godina s tom ženom u braku i umro. Imam li  pravo tražiti njegovu penziju iako  je  druga žena dobila pravo na to, s obzirom da sam ja tolike godine živjela s njim i služila  ga i imamo dvoje djece?


U trenutku smrti Vašeg bivšeg supruga on je već zaključio drugi brak, pa ga slijedom odredbi Zakona o nasljeđivanju nasljeđuju njegova djeca i supruga u jednakim omjerima. Činjenica da je ranije bio u braku s Vama, a koji je brak razveden, nema utjecaja na pravila o nasljeđivanju, tako da nažalost ne spadate u zakonski krug nasljednika iza bivšeg supruga.

Ukoliko nakon razvoda braka niste regulirali odnose sa suprugom koji se tiču bračne stečevine, sve one imovine koju ste stekli zajedno radom tijekom braka, prema njegovim nasljednicima, kojima je pripala ta imovina nakon smrti supruga, imate pravo postaviti zahtjev da se određena imovina utvrdi kao bračna stečevina i da Vam se prenese u suvlasništvo ili da Vam se nadoknadi vrijednost iste. Svakako bih predložio da se prije pokretanja bilo kakvog postupka posavjetujete sa stručnom osobom, odvjetnikom, po Vašem izboru.