Može li se ostvariti novčana naknada na HZZ-u ako se ujedno ostvaruje i prihod od najma u iznosu od 1.200 kn? Vidim da se uz novčanu naknadu može raditi honorarno do iznosa 1.910,17 kn i da se tada naknada ne obustavlja. Vrednuje li se i prihod od imovine (najma)?           

 

Prema članku 17. stavak 1. točka 2. Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti Hrvatski zavod za zapošljavanje prestaje voditi osobu kao nezaposlenu u evidenciji ako ta osoba ostvari mjesečni primitak od pružanja usluga prema posebnim propisima ili ostvari mjesečni primitak, odnosno drugi dohodak prema propisima o porezu na dohodak s obzirom na podatak o uplaćenim doprinosima za obvezna osiguranja dobivenim od Središnjeg registra osiguranika (REGOS-a), a koji je veći od prosječne isplaćene novčane naknade u prethodnoj kalendarskoj godini. Prihod koji vi ostvarujete mjesečno od najma je dohodak od imovine za koji, obzirom na iznos najamnine koji ste naveli, imate obvezu plaćanja poreza na dohodak od imovine na svotu najamnine umanjene za 30% izdataka, a po stopi od 12%.

U svakom slučaju, na taj način ostvarujete određeni dohodak, pa dolazi do primjene navedene odredbe Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti. Kako je iznos prosječno isplaćene novčane naknade za vrijeme nezaposlenosti u 2017. godini bio 2.028,93 kn (neto), vaš prihod od 1.200 kn ne bi trebao imati utjecaja na ostvarenje prava na naknadu.