Majka je prije smrti bratu darovala stan na kojem je bila nosilac stanarskog prava, a brat joj je dao cjelokupni iznos za otkup stana. U darovnom ugovoru piše da, budući da brat daje majci novac za otkup stana, a majka njemu zauzvrat daruje stan, da ja kao sunasljednica nemam pravo potraživati svoj nužni dio. Majka je sebi zadržala pravo doživotnog uživanja u tom stanu te je plaćala sve troškove u vezi stana, a brat ništa nije ulagao ni plaćao dok je majka bila živa. Ni ja ni brat nismo živjeli s majkom, a njoj nije bila potrebna pomoć ni njega. Imam li ja pravo na nužni dio od stana s obzirom da je brat platio otkup za stan?

 

Brat i majka ne mogu na opisani način raspolagati vašim nužnim dijelom nasljedstva niti je razlog koji su u ugovoru naveli jedan od onih koje Zakon o nasljeđivanju u članku 85. predviđa za isključenje iz nasljeđivanja nasljednika koji ima pravo na nužni dio.

Ukoliko je učinjenim darovanjem povrijeđeno vaše pravo na nužni dio nasljedstva, tada imate pravo potraživati povrat dara u ostavinu kako biste ostvarili svoje pravo na nasljeđivanje. S druge strane, ukoliko predmetnim darovanjem ne dolazi do povrede nužnog dijela, jer ga možete ostvariti iz drugog dijela ostavine, tada možete zatražiti da se vrijednost učinjenog dara uračuna u nasljedni dio vašeg brata. Uračunavanje se provodi na način da vi kao preostali nasljednik iz drugog dijela ostavine najprije dobivate odgovarajuću vrijednost te se tek nakon toga ostatak ostavine dijeli između vas kao nasljednika.

Dođe li do takve situacije, vjerojatno je da će vaš brat tražiti da se u obzir uzme činjenica da je on svojim davanjima, isplatom iznosa za otkup, povećao vrijednost/opseg imovine iza majke, pa da se isto uzme u obzir bilo kod uračunavanja, bilo kod izračuna nužnog dijela na koji imate pravo, a velika je vjerojatnost da ćete u konačnici vi ili brat biti upućeni da u parnici dokazujete svoje tvrdnje, stoga vam svakako savjetujem da odmah angažirate stručnu osobu za zastupanje u postupku.