Trenutno imam trajno boravište u Kanadi, a još uvijek sam državljanin Republike Hrvatske. Planiram doći u Hrvatsku na 5 do 6 mjeseci. Mogu li se prijaviti za osnovno zdravstveno osiguranje koje sam imala dok sam živjela u Hrvatskoj i što trebam napraviti u ovom slučaju? Mogu li zadržati kanadsko osiguranje i prijaviti se za hrvatsko kada dođem ili trebam privremeno otkazati kanadsko osiguranje? Koje su mi opcije?

 

Sama činjenica da ste državljanin RH nije garancija da u skladu s odredbama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju ostvarujete pravo na zdravstveno osiguranje. Važno je naglasiti da postoje bitne razlike u opsegu i načinu korištenja prava na zdravstvenu zaštitu ovisno o tome namjerava li se osoba stalno nastaniti u RH ili je njen boravak privremenog značaja. U slučaju da osoba prijavi prebivalište na području RH, a dolazi iz države s kojom je RH sklopila ugovor o socijalnom osiguranju (ili ga je sukcesijom preuzela od bivše SFRJ-e), zdravstvenu zaštitu koristi sukladno odredbama pojedinog ugovora o socijalnom osiguranju. Ukoliko se osoba vraća u RH iz države s kojom takav ugovor nije sklopljen, ostvaruje pravo na korištenje zdravstvene zaštite na jedan od načina propisanih člankom 7. i 8. Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju.

Države s kojima RH ima sklopljen ugovor o socijalnom osiguranju moguće je podijeliti u dvije grupe.

Prvu čine Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Francuska, Italija, Luksemburg, Mađarska, Makedonija, Nizozemska, Njemačka, Slovenija i Srbija. Osobe koje dolaze iz navedenih država (članovi obitelji aktivnih osiguranika i korisnici inozemnih mirovina i invalidnina i njihovi članovi obitelji) i imaju prebivalište (ili stalni boravak) u RH, koriste zdravstvenu zaštitu u punom opsegu, sukladno hrvatskim pravnim propisima na osnovi potvrde o pravu na zdravstvenu zaštitu, koju izdaje inozemni nositelj kod kojeg je osoba zdravstveno osigurana. Temeljem potvrde svojstvo osiguranika u RH se stječe prijavom mjesno nadležnom područnom uredu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (područni uredi Zavoda nalaze se u svakom županijskom središtu) odnosno njihovim ispostavama (u većim gradovima unutar županije). Osnovom potvrde u područnom uredu HZZO-a izdaje se zdravstvena iskaznica HZZO-a osiguranicima koji imaju prebivalište u RH.

Druga grupa obuhvaća sljedeće države: Češku, Poljsku, Veliku Britaniju. Osobe iz navedenih država koriste zdravstvenu zaštitu u RH temeljem konvencije na bazi reciprociteta tj. uzajamnog besplatnog liječenja. Zdravstvena zaštita koristi se na osnovi zdravstvene iskaznice izdane osnovom putovnice ako se radi o stranom državljaninu, odnosno potvrde o pripadnosti inozemnom osiguranju te kopije rješenja o pravu na mirovinu te države.

Osim navedene dvije grupe, ostaju ostale države s kojima RH nije sklopila ugovore odnosno ugovorom nije riješeno pitanje zdravstvenog osiguranja, a u koje spada i Kanada. U slučaju prebivališta ili stalnog boravka u RH, zdravstvena zaštita ostvaruje se obveznom uplatom doprinosa za zdravstveno osiguranje. Obveznik plaćanja doprinosa, osnovica za obračun, stope doprinosa i druga pitanja vezana uz plaćanje doprinosa za obvezna osiguranja uređeni su posebnim zakonom.

Budući da je vaš planirani boravak u RH privremene prirode, najuputnije je da se u vezi zdravstvenog osiguranja, odnosno pokrića koja vas zanimaju, obratite nekoj od privatnih osiguravajućih kuća odnosno da svoj status po dolasku provjerite izravno kod HZZO-a.