Prednost poslovanja u današnje vrijeme je to što postoje brojne online edukacije za poduzetnike, koje čak i onima koji nemaju dovoljno predznanja da pokrenu svoj biznis, mogu omogućiti sva neophodna znanja i informacije

 

Iako se ranijih godina poduzetništvo nije cijenilo kao što je to slučaj u svijetu, situacija se s ulaskom Hrvatske u EU znatno promijenila. Brojni su poduzetnici uspjeli prevladati sve prepreke i izazove te svoje poslovne ideje unovčiti na kvalitetan način. Bez obzira na to, istraživanje koje je sproveo Sektor za financijske institucije i ekonomske analize je pokazalo da je poduzetnički optimizam u blagom padu.

Prvi izazov s kojima se potencijalni poduzetnik susreće jeste upravo osmišljavanje ideje koja, osim dobre teorijske podloge, mora u sebi imati nešto što će privući šire narodne mase. Pored smisla za biznis i adekvatnog obrazovnog levela, poduzetnik bi trebao imati određene osobine ličnosti koje će mu pomoći da dođe do uspjeha. Najprije bi trebao biti vrlo kreativan, ustrajan u onome što radi i u velikoj mjeri intuitivan. Tržište se mora pomno osluškivati, kao i potrebe klijenata i partnera, kako bi cjelokupan projekat bio uspješan.

Prednost poslovanja u današnje vrijeme je to što postoje brojne online edukacije za poduzetnike, koje čak i onima koji nemaju dovoljno predznanja da pokrenu svoj biznis, mogu omogućiti sva neophodna znanja i informacije. One su posebno bazirane na e-poslovanje, oglašavanje na Googleu, kreiranje web stranice i slično. Danas je i više nego jasno da se poduzetnici ne mogu probiti na tržištu bez adekvatne prezentacije u medijskom svijetu.

Primjer uspješnog poduzetništva u Hrvatskoj je kompanija Rimac Automobili, a njen osnivač smatra da uvijek treba težiti ka primijeni tehnologije kako bi pobošljali produkti i aplikacije širom različitih industrija. Zaista su danas sve sfere poslovanja povezane s tehnološkim inovacijama, što je svakako prednost. I gaming industrija je u Hrvatskoj također procvjetala, upravo zahvaljujući naprednoj tehnologiji, kreativnim idejama poduzetnika, ali i sajtovim kao što je  Mzt Casino, bez kojih publika u Hrvatskoj ne bi imala pristup neophodnim informacijama.

Ono sa čime će se poduzetnici u godinama koje su ispred nas morati izboriti jeste nedostatak kvalificirane radne snage, te sve većim troškovima koje radna snaga zahtijeva. Trenutačno je najveći izazov niska domaća potražnja, i zbog toga je poduzetnički optimizam u Hrvatskoj opao. Međutim, uvijek postoje pozitivni primjeri koji motiviraju poduzetnike da nastave raditi i truditi se da ostvare svoje potencijale.