Iako mislim da liječenje uljem medicinskog kanabisa obično pruža nešto brže i konkretnije rezultate s manje muke, medicinsko gladovanje valja svakako također preporučiti.


Gladovanje je dobro poznata metoda liječenja, barem ka­da govorimo o alternativnoj medicini. Čak i mnogi potpuno zdravi ljudi gladuju sezonski ili odrede jedan dan u tjednu, kada neće jesti krutu hranu. Go­­tovo u pravilu, takve su oso­be izvrsnog zdravlja. Na­rav­no, bolest je puno češći motiv za gladovanje, pogotovo ako se radi o raku. Već legendarna Bre­ussova totalna terapija pod­razumijeva 42-dnevni post, nakon kojega bi stanice raka tre­bale biti, doslovno, pojede­ne. Metoda je zamorna i lagano zastrašujuća, ali rezultati su izvrsni ako se sve slijedi po uputama i ako se s terapijom započne na vrijeme. No, oko filozofije gladovanja postoje i noviji pristupi, također s puno logičke osnove.

Prema teoriji nobelovca Otta Warburga, rak nastaje ka­da zdravim stanicama kro­ni­čno nedostaje kisika (zbog loše prehrane, radijacije, kemi­ka­lija, virusa i sl.). Drugim ri­je­čima, stanice ne mogu disati i zbog toga prelaze na potpuno drugačiji sistem prehrane. Iako je u pitanju očajnička bitka stanica za golim preživljava­njem, ova transformacija znači početak teške i izazovne bo­les­ti. Dakle, to se događa kada je alkalno-kisela atmosfera u or­ganizmu značajnije narušena. Rak ne može rasti u alkalnom okolišu, ali u kiselom, jednostavno, buja. Primarna hrana kanceroznih stanica je glukoza (njihov metabolizam je 8 puta brži nego kod zdravih stanica). Negdje nakon 4 dana glado­va­nja (nešto lošija mogućnost je restriktivna dijeta s vrlo malo ugljikohidrata, tzv. ketogenska dijeta) glukoze više neće biti na raspolaganju, ali to još uvijek nije dovoljno za pomor stanica raka. Njihov rezervni način prehrane obuhvaća encime iz grupe proteinskih kinaza. E, sa­da bi lijekovi-inhibitori trebali blokirati izlučivanje ovih encima, čime bi rak definitivno trebao ostati bez ikakve hrane.

Rak ima “velika usta” i bez hrane ne može živjeti. Radi­kalno raskiselite organizam i na pola ste puta do potpunog oporavka. Prvi rezultati djeluju doista ohrabrujuće. Istovre­me­no se pokazalo da zdrave stani­ce za vrijeme gladovanja pre­laze u neku vrstu hibernacije.

Već pogađate da su otpori ovakvim razmišljanjima veliki. Medicina i dalje ustraje u tome da je rak genetski pore­mećaj, a sve ostale teorije više-manje odbacuje. Upravo zbog toga mnoge korisne ideje zastanu negdje na pola puta ili ih jednostavno pometu na način, koji je nekada korišten za iskor­jenjivanje političkih protivnika. Iako mislim da lije­čenje uljem medicinskog kanabisa obi­čno pruža nešto brže i kon­kretnije rezultate s manje mu­ke, medicinsko gladovanje va­­lja svakako također preporu­čiti. Zdrave će pomladiti, a bolesnima otvoriti izazovno poglavlje o razumijevanju vlas­titog ži­vota. 

Prijavite se na besplatni newsletter: 
[email protected]
Novosti iz svijeta zdravlja, alternativne medicine i zdrave prehrane, sve na jednom mjestu!