Najčešći razlozi zbog kojih psi bježe su dosada, hrana i spolni nagon. Ovakvi izleti na selu su sasvim prihvatljivi i smatraju se uobičajenim pasjim ponašanjem. No, u gradu je to previše opasno i to prvenstveno zbog prometa.


Upravo u ljetnim mjesecima, kada su šetnje pomaknute u kasnovečernje sate, češće se događa da pas jednostavno po­bjegne od kuće ili iz šetnje. Obično ga nema pola sata ili sat pa se sam vrati, no neki iskusniji izbivaju po cijelu noć, što naravno, izluđuje njihove vlasnike. Psi su karakterno, kao i ljudi, vrlo različiti. Neki su mirni, neki živahni, neki su nemogući lajavci, a neke neće probuditi ni zvono na vratima. Posebna kategorija su ovi koji bježe od kuće! Iako imaju svoju fotelju, topao dom, punu zdjelu hrane i vašu ljubav, oni, eto, samo čekaju da vrata ostanu odškrinuta kako bi šmugnuli tko zna kamo. Neće ih spri­je­čiti ni ograda u dvorištu. I najmanja rupa njima je dovoljna da pronađu izlaz i jednostavno nestanu na nekoliko sati ili čak dana. Većina pasa koji će po­vremeno pobjeći od kuće učinit će to samo onda kada im se pruži prilika, dakle, kada vi zaboravite zatvoriti vrata od stana ili dvorišta. Nije baš da vrebaju na takvu priliku i neće pobjeći ako su vrata otvorena koju minutu. No, pustite li ih otvorena satima, nagoni će nadvladati i takav pas otići će sam u šetnju.

Druga mnogo opasnija sku­pina su oni psi koji žele pobjeći pošto poto. Takvom psu dovo­ljan je prostor koji nastane otvaranjem vrata dok ulazite u stan. Pobjeći će svaki puta ako ga fizički ne spriječite. Ukoliko je ograda čvrsta, prokopat će tunel. Ukopavanje ograde na dubinu od 30 cm trebalo bi spriječiti u bijegu i najboljeg ko­pača. No, osim što zna ko­pati, on može skočiti nevjerojatno visoko. Pitate se što na­praviti s takvim psom i koji su uopće razlozi za tako ponaša­nje? Jedan od najčešćih razloga je dosada i višak energije. Neki psi počinju bježati kada vlasnik nađe novi, zahtjevniji posao pa je pas često sam. Drugi, kada dođe do promjene u obitelji kao što je rođenje djeteta, pa pas padne u drugi plan. Sve situacije koje dovedu do toga da pas provodi manje vremena u šetnji mogu rezultirati bje­žanjem. On jednostavno ide potrošiti višak energije i malo se zabaviti.

Drugi razlog je hrana. Po­kušajte otkriti kamo pas ide kada pobjegne. Vlasnici jednog takvog bježalice koji stanuju u blizini škole, otkrili su da njihov pas pobjegne svako jutro u 10 i 15 kada u školi zazvoni zvono za marendu. Škola je dovoljno daleko da vlasnici ne čuju zvono, ali mali pametnja­ković ga čuje itekako dobro. Stigao bi u školsko dvorište gdje su ga djeca hranila svojom salamom i nakon toga bi se lijepo sit vratio doma.

Treći razlog je spolni nagon. Ženke će pobjeći kada se tjeraju, a mužjaci kada se tjera bilo ko­ja ženka u krugu od 4 kilometra.

Ovakvi izleti negdje na selu su sasvim prihvatljivi i smatraju se uobičajenim pasjim ponašanjem. No, u gradu je to previše opasno i to prvenstveno zbog prometa. Psi ne prepoznaju automobil kao nešto opasno i nerijetko šetaju po sredini ceste uopće ne sluteći da ih au­tomobil može ubiti na licu mjesta. Neki koji su već iskusili udarac automobila i prošli s lakšim ozljedama kasnije će pripaziti, ali teško mogu uma­knuti brzini kojom se auti kreću.

Ako spadate u one vlasnike koji rukom otvaraju vrata, a nogu drže u otvoru i provlačite se u stan kroz nevjerojatnih 10 centimetara, svakako potražite savjet stručne osobe. Uvijek se nađe neko rješenje!