Jaglac smiruje kašalj, ali većinom ćemo ga koristi kao ekspektorant, jer olakšava iskašljavanje i izbacivanje sluzi


Proljetni jaglac (Primula veris) poznajemo većinom samo kao lijepu proljetnu biljku. Ne idemo za tim da je to izrazito ljekovita biljka koju je pametno uzgajati u vrtu i redovito sakupljati. Možemo koristiti i njegov korijen, ali meni su posebno dragi njegovi žuti cvjetovi s peteljkom (kao da ga beremo za buketić), koje sušimo na toplom i prozračnom mjestu. Često kažem da ga se nikada ne  može dovoljno nabrati, nježna građa sušenjem jednostavno nestane i od pune nabrane vrećice skupi se par šaka suhe biljke.

Jaglac koristimo prvenstveno kod problema s respiratornim organima i kašlja, čak i u ljekarnama postoje sirupi za kašalj od jaglaca. On smiruje kašalj (pa se ponekad koristi kod suhog kašlja), ali većinom ćemo ga koristi kao ekspektorant, jer olakšava iskašljavanje i izbacivanje sluzi (pa ga možemo koristiti kod produktivnog kašlja).

Osim toga, jaglac djeluje smirujuće na um, pa ga možemo koristiti kod stresa (pa tako i kašlja na „nervnoj“ bazi), kod problema s nesanicom i glavoboljama uzrokovanih nervozom. On čisti krv pa ga možemo koristiti i za blagu smirujuću detoksikaciju, a pomoći će i kod problema gdje treba potjerati vodu van iz organizma (kod problema s mjehurom).

Za kašalj se priprema u mješavini, na način da uzmemo 3 dijela jaglaca, 1 dio sjemena koromača (ili, ako ga nemamo, onda 2 dijela suhe biljke) i 1 dio podbijela (pomiješan cvijet i list). Jednu malu žličicu mješavine prelijemo šalicom kipuće vode i pustimo da odstoji poklopljeno 10 minuta, procijedimo i pijemo polako na gutljaje.

Zavisno od toga koji dio biljke smo koristili (korijen puno više smiruje) i s kojom biljkom smo ga pomiješali (matičnjak i valerijana smiruju), koristit ćemo ga i kod nesanice ili kod problema s mokraćnim mjehurom (npr. kopriva i zlatnica su diuretici). Uvijek je važno čajeve piti na gutljaje, jer ako popijemo šalicu čaja na iskap, ona će projuriti kroz tijelo i vrlo brzo izaći van. Ako čaj pijemo na način da svakih par minuta uzmemo po gutljaj, dopustit ćemo čaju da se proširi po tijelu i djeluje optimalno. Ovako pripravljeni čaj pijemo tri puta dnevno.