Je li prema novom Zakonu o obrtu čl. 36. st. 3. od ovrhe za poreze i doprinose iz obrta izuzet minimum stambenog prostora u kojem obrtnik živi?


Odredba članka 36. stavak 3. Zakona o obrtu propisuje da se ovrha radi ostvarenja novčane tražbine protiv obrtnika ne može provesti na nekretnini u kojoj ovršenik stanuje u opsegu nužnom za zadovoljavanje osnovnih stambenih potreba ovršenika i osoba koje je po zakonu dužan uzdržavati. Izuzetak od ove odredbe propisan je istim člankom u stavku 4., pa ako je vjerovnik na temelju dobrovoljnog pravnog posla s obrtnikom stekao na nekretninama iz stavka 3. ovoga članka (nekretnina u kojoj ovršenik stanuje) založno ili slično pravo radi osiguranja tražbine čije prisilno ostvarenje na tom predmetu traži, obrtnik kao ovršenik ne može se protiviti takvoj ovrsi pozivajući se na razloge iz stavka 3. ovoga članka.

Citirane odredbe Zakona o obrtu na određen način proširuju za obrtnike mogućnosti koje su propisane člankom 84.a Ovršnog zakona kod ovrhe na nekretnini.

S obzirom na sadržaj Vašega pitanja i navedene zakonske odredbe, u Vašem slučaju bi od ovrhe trebao biti izuzet dio nekretnine u kojoj stanujete u opsegu nužnom za zadovoljavanje Vaših osnovnih stambenih potreba te osnovnih stambenih potreba osoba koje ste po zakonu dužni uzdržavati.

Odredba članka 84.a Ovršnog zakona primjenjuje se i na postupke koji su bili u tijeku u vrijeme kada je ista stupila na snagu, sukladno članku 82. Zakona o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona (NN 93/14). Odredba Zakona o obrtu koja Vas zanima u primjeni je od stupanja na snagu Zakona o obrtu (NN 143/13) odnosno od 01. siječnja 2014. godine.