Je li moguće (i ako da, na koji način i gdje) dobiti informaciju plaća li određena osoba (ime, prezime, oib) alimentaciju za dijete?  Mislim, naime, da moj suprug ima vanbračno,  nepriznato dijete, ali da ipak na neki način brine o njemu i to me interesira.


Podaci koji vas zanimaju su strogo osobne prirode, a oni koji se tiču računa vašeg supruga podliježu pravilima o zaštiti bankarske tajne.

Naime, bankarska tajna je zapravo bankovni ugovor kojim je prešutno preuzeta obveza banke o nedavanju informacija trećima o stanju računa svojih komitenata kao i ostalih podataka iz poslovnih odnosa svojih komitenata. Izuzetak postoji samo u slučaju kada je banka ove informacije obvezna dati po sili zakona (u određenim slučajevima prema kaznenom i poreznom pravu) ili ukoliko je ugovorom za to ovlaštena npr. punomoć/ovlaštenje vašega supruga. Ne vidim valjanog pravnog osnova, s obzirom na sadržaj vašeg pitanja, temeljem kojega bi vam banka dala podatke o suprugovim računima.

S druge strane, niti podaci o plaćanju uzdržavanja za dijete nisu javni da bi vam na neki način bili dostupni. Ukoliko držite da je protiv vašeg supruga vođen kakav postupak radi utvrđivanja očinstva ili određivanja uzdržavanja za dijete, kod nadležnog Općinskog suda, uvidom u odgovarajuće upisnike možete utvrditi je li se između određenih osoba vodio postupak kod nekoga suda. Međutim, spis na uvid možete dobiti jedino ukoliko bi vas neka od strana koja je u postupku sudjelovala ovlastila da izvršite uvid u isti. U postupcima radi utvrđivanja majčinstva ili očinstva javnost je isključena.

Jednako tako, i da raspolažete osobnim podacima djeteta, uvid u evidencije matičnoga ureda ne biste mogli izvršiti bez ovlaštenja osobe za koju podatke tražite ili njezina zakonskog zastupnika.