Zbog odredbe o nužnom djelu ostavštine ostajem bez jednog dobrog dijela nasljedstva i ostajem dužan razliku procjene sveukupne vrijednosti. Nije li to onda povreda prava na nasljeđe ostavljeno oporukom?


Zakon o nasljeđivanju sadrži odredbe koje uređuju pitanje nužnih nasljednika odnosno prava na nužni nasljedni dio. Nužni nasljednici su potomci, posvojčad i njihovi potomci te ostaviteljev bračni drug. Ostaviteljevi roditelji, posvojitelji i ostali preci nužni su nasljednici samo ako su trajno nesposobni za rad i nemaju nužnih sredstava za život. Navedene osobe su nužni nasljednici ako su temeljem zakona pozvani na nasljeđivanje.

Raspolaganja za slučaj smrti koja su suprotna nečijem pravu na nužni dio pobojna su, a nužni nasljednici mogu osporavati i darovanja koja je učinio ostavitelj, pod određenim, zakonom propisanim uvjetima, ako je na taj način povrijeđen njihov nužni nasljedni dio.

Nužni je dio povrijeđen kad je ukupna vrijednost raspolaganja oporukom i/ili vrijednost darova tolika da zbog nje nužni nasljednik ne bi dobio punu vrijednost svoga nužnoga dijela.

Suvremeni pravni poretci, a tako i naš, pojedincu ostavljaju slobodu raspolaganja za slučaj smrti, no u krugu ostaviteljevih nasljednika ipak su utvrđene određene osobe koje su s njim u toliko bliskoj vezi da ne bi bilo u skladu s uvriježenim shvaćanjima omogućiti ostavitelju da ih u potpunosti mimoiđe kod nasljeđivanja.

Zakonskim uređenjem te su osobe zaštićene od prekomjerenog ostaviteljeva raspolaganja protiv njihovih interesa u vezi s nasljeđivanjem. Upravo je to smisao i cilj nužnog nasljeđivanja, zaštita nužnog nasljednika od ostaviteljeva oporučnog i određenih besplatnih raspolaganja koja prelaze granice dopuštenoga. Vi ste u ovom slučaju u poziciji da Vam ovaj institut ne ide u korist, no svakako biste bili drugačijega stava o institutu nužnog nasljeđivanja da se nalazite na drugoj strani oporučnoga raspolaganja ostavitelja