U braku sam iskoristio pravo na stambeno zbrinjavanje kao HRVI iz domovinskog rata i to na način da sam kupio stan povlaštenim braniteljskim kreditom namijenjenim za stambeno zbrinjavanje HRVI-a. Spada li tako stečeni stan u bračnu stečevinu nakon razvoda? Naime, razveo sam se i sad supruga traži pola stana.


Bračna stečevina je imovina koju su bračni drugovi stekli radom za vrijeme trajanja bračne zajednice ili potječe iz te imovine i oni su suvlasnici u istoj u jednakim dijelovima ako nisu drugačije ugovorili. S druge strane, vlastita imovina je i imovina koju je bračni drug stekao tijekom bračne zajednice na pravnom temelju različitom od rada za vrijeme trajanja bračne zajednice ili potječe iz takve imovine.

U konkretnom slučaju, Vi ste iskoristili pogodnost koju Vam je pružao tada važeći propis koji je regulirao prava i povlastice HRVI-a iz Domovinskog rata da ostvarite kredit pod povoljnijim uvjetima, no ostaje činjenica da ste taj kredit otplaćivali odnosno otplatili za vrijeme bračne zajednice. Dakle, za stjecanje prava vlasništva nad stanom korištena su sredstva stečena radom ili koja od istog potječu za vrijeme bračne zajednice. Nepobitno je da ste svojim statusom HRVI Domovinskog rata Vi doprinijeli tome da se ostvare povoljniji uvjeti kreditiranja i stan otkupi po povoljnijoj cijeni i onaj dio vrijednosti stana koji na taj način niste morali otplaćivati, stečen je temeljem Vašeg statusa i ne spada u bračnu stečevinu. Onaj drugi dio vrijednosti koji ste zajedno otplaćivali radom za vrijeme trajanja bračne zajednice spada u bračnu stečevinu. Koje su to vrijednosti utvrđivat će se u sudskom postupku.

U prilog navedenom govori i sudska praksa Presuda Vrhovnog suda RH poslovni broj: Rev 1365/2008-2 od 10. veljače 2010. godine kojom je sud utvrdio da je tuženik, HRVI Domovinskog rata, stan stekao u ostvarivanju svojih prava kao invalida Domovinskog rata, na temelju odredbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji („Narodne novine“ broj 108/96). Tako stečena imovina, a temelj čijeg stjecanja su svojstva tuženika: ratni vojni invalid I. grupe i prava koja iz tog statusa njega pripadaju, uključujući pravo na otkup spornog stana za 0,00 kn, ne može smatrati imovinom stečenom u braku i kao takva ne može predstavljati bračnu stečevinu stranka. Naprotiv radi se o imovini koja u konkretnom slučaju je vlastita imovina tuženika stečena po drugoj pravnoj osnovi izvan one o kojoj govori odredba čl. 248. ObZ. Okolnost što je tuženik u vrijeme otkupa tog stana bio u braku sa tužiteljicom nije od značaja za pravni status ove imovine.

Dakle, VSRH je utvrdio kada je vlasništvo u cijelosti stečeno temeljem statusa HRVI Domovinskog rata, za 0,00 kn, tada isti u cijelosti ne predstavlja bračnu stečevinu. U Vašem slučaju stan je temeljem Vašeg statusa stečen pod povoljnijim uvjetima, pa treba utvrditi koji je financijski učinak istih i na taj način utvrditi koji dio stana ne bi bio predmet bračne stečevine.