Ako sami pripremate hranu za svečani event kod kuće, predlažem da pripremite jednostavni hladni buffet

 

 

Kada je o hrani riječ, najbolje bi bilo da odaberete neki dobar catering s preporukom. Tako se u potpunosti možete prepustiti zabavi i uživati u zajedničkim obiteljskim trenucima bez brige oko svih detalja organizacije, pripreme i čišćenja. Ako se pak upuštate u pripremu hrane u vlastitoj organizaciji za svečani event kod kuće, predlažem da pripremite jednostavni hladni buffet, kod nas poznatiji kao švedski stol s hladnim jelima. Topli buffet za veći broj uzvanika iziskuje puno više organizacije, opreme i osoblja, počevši od same kuhinje, pripreme hrane i posluživanja prema standardima kako bi hrana ostala što svježija i poslužena na optimalnoj temperaturi. U navedenoj situaciji najbolje bi bilo angažirati profesionalce. Naravno, možete se odlučiti i za kombinaciju toplo-hladnog buffeta, na vama je da odaberete što sve želite posluživati na vašoj svečanosti.

Ukoliko se odlučite sami pripremati hranu, uz planiranje ponude hrane, količina, obavljanje kupovine za potrebne namirnice, pripremu, odgovarajuće skladištenje (dovoljno prostora u hladnjaku za veće količine i sl.) te serviranje trebate pripremiti i prostor u kojem će se odvijati svečanost.

Na dan svečanosti, za početak pripreme svečanog obroka odredite mjesto gdje ćete postaviti “švedski stol”. Imajte na umu da kada slažete jedan veći stol ili više manjih uz zid neka ukupna širina buffet stola bude 80-90 cm, ako se pak stolu može prići sa svih strana širina može iznositi 160-180 cm. Za stotinjak uzvanika dužina bi trebala iznositi otprilike 6 m. Možete dodati i više manjih buffet stolova na kojima će biti poslužena određena vrsta hrane, piće i sl. Postavite također i pomoćne stolove za odlaganje tanjura i ostalog inventara koji je upotrebljen kako bi ga lakše i što prije uklonili. I, naravno, nemojte zaboraviti da trebate ostaviti dovoljno prostora kako bi se vaši uzvanici mogli nesmetano kretati i uživati u druženju i zabavi.

Nakon što ste postavili sav potreban namještaj i prema željama namjestili potrebna uzvišenja na stolu za hranu i dekoraciju koju želite dodatno istaknuti, možete postaviti stolnjake, nadstolnjake, ukrasne stolnjake za strane stola te planiranu dekoraciju, cvijeće, svijećnjake, ukrasne vrpce, dodatna osvjetljenja i sl.. Na stol zatim u prvi red postavite potrebno stolno posuđe, pribor za jelo i ubruse. Pripazite da tanjure ne posložite u previsokim kupovima kako ne bi zaklanjali pogled gostima od ostalih delicija što se nalaze na vašem svečanom stolu. U drugom redu postavite plitice s hranom i odgovarajućim prihvataljkama, pazeći da se na sredini stola nađu najljepši i najveći pladnjevi. U zadnji red ili na krajeve buffet stola postavite desertna jela kao što su kolači, voće i sirevi. Na kraju možete postaviti dodatnu dekoraciju ili ukloniti višak. Prilikom slaganja svih jela pripazite da najudaljenije jelo ne bude udaljeno više od 80 cm od ruba stola jer će ga se u protivnom teško moći dohvatiti.