Puno medicinskih otkrića nosi epohalni prizvuk. Dakle, nešto što nam je u korijenu promijenilo život nabolje. Jedno od najznačajnijih možda je i najspornije. To je tzv. “teorija o klicama”, kojoj je osnove postavio Louis Pasteur. Zapravo, cijela moderna medicina temelji se na teoriji, po kojoj nas vanjski mikrobi napadaju i izazivaju bolesti, a mi se moramo stalno boriti protiv njih, s više ili mane uspjeha. Urođeni strah od vanjskog nevidljivog neprijatelja potakao je lančanu ponudu nebrojenih cjepiva, antibiotika, antivirusnih lijekova, antibakterijskih sapuna i dezodoransa. Ali, uništavamo li ratom protiv mikroba svoj imunološki sustav? Da li je Pasteur otvorio Pandorinu kutiju kroničnih bolesti, kojih ranije nije bilo?

Mnogi znanstvenici su osporavali Pasteurove postulate, tvrdeći da klice traže oboljelo tkivo (njihovo prirodno stanište), a ne da su one uzrok oboljenja. Pleomorfizam je sklonost mikroba da se mijenjaju iz jedne vrste u drugu, ovisno o unutarnjem terenu kojeg nastanjuju. Ovu osporavanu pojavu dokazao je briljantni znanstvenik Royal Raymond Bife. On je pomoću svog univerzalnog mikroskopa pokazao da mikrobi mijenjaju oblik i veličinu, prolazeći kroz čak 16 faza. Nekada su nam od neprocjenjive koristi, a nekada probavljaju naše smeće. Znate, sve u prirodi ima svoj debeli razlog. Pasteurov koncept “jedna klica za jednu bolest” iznimno je profitabilan za farmaceutsku industriju. Prava tvornica bogatstva.

Njemački mikrobiolog Stefan Lanka nedavno je ponudio 100.000 € onome koji nedvojbeno dokaže postojanje virusa ospica. Nikome nije uspjelo. Kao dokaz ponuđeni su kombinacija nekoliko različitih slika napravljenih elektronskim mikroskopom i različite komponente oštećenih stanica. Stručno mišljenje njemačkog vrhovnog suda bilo je da nema dovoljno dokaza da virus ospica uopće postoji. Ako se cjepivo radi od “oslabljenih virusa ospica”, što se zapravo u cjepivu stvarno nalazi?

Mnogi virolozi već odavno osporavaju i HIV, kao realni virusni entitet. Posebno osporavaju da je to uzročnik AIDS-a. Drugim riječima, virus se naslućuje vrlo nepouzdanim testovima na antitijela, ali se ne izolira u dijagnozi. Ovakvih primjera moglo bi se naći mnogo. Što se nalazi iza sumnjivih virusnih epidemija zadnjih godina, uključujući ebolu, zika virus, ptičju i svinjsku gripu? Samo nova cjepiva na temelju krajnje problematičnih indicija? Poslovni model utemeljen na panici?

Bolest gotovo uvijek proizlazi iz pogrešaka u prehrani i pogrešnog načina života, a patogene bakterije i drugi mikroorganizmi samo se hrane mrtvim otpadnim tkivom. Oni nisu uzročnici, već posljedica bolesti. Zdravom čovjeku možete kašljati u usta i neće mu biti ništa. Onaj koji se kontinuirano zanemaruje “zarazit” će se i u potpunoj izolaciji.

Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]