Zdrava vegetarijanska dijeta u principu sadrži vrlo malo soli. (Ne treba je puno dodavati, jer je osnovni okus najčešće dovoljno dobar. No, probajte jesti meso bilo koje vrste bez soli...) Ustanovili su da je to čak manje nego kod vrlo restriktivne dijete, koju određuju nakon infarkta. U bolničkim uvjetima. Ovdje moram napomenuti da je manjak natrija u tijelu rijetka ili gotovo nepoznata kategorija za inače većinom zdrave osobe. (Možda kod prolongirane i nekontrolirane upotrebe diuretika, ali i tu se mora dosta toga poklopiti da nastane veća šteta.) Čak i u uvjetima dugotrajnog ekstremnog znojenja (npr. za vrijeme triatlona) nisu potrebni nikakvi dodaci za regulaciju. No, s viškom natrija vezuje se puno toga. VISOKI TLAK, OSTEOPOROZA, BUBREŽNI KAMENCI I RAK. Što je od svega uopće točno?
Sol ZAISTA PODIŽE KRVNI TLAK, pogotovo ako su prisutni dijabetes i neke druge bolesti. Međutim, izgleda da je utjecaj manji nego što se misli. Smanjenje dnevnog unosa soli do razine od 2300 mg smanjit će sistolički tlak(prvi broj kod mjerenja) za 1-5 mm Hg, a dijastolički(drugi broj) za 0,6-3 mm Hg. Ispod ove razine smanjenje je veće, ali MALO TKO JE SPREMAN ZAGAZITI U TOLIKO RESTRIKTIVNU ZONU. Pri uobičajenoj zapadnjačkoj prehrani, PUNO JE SKRIVENE SOLI, A DA JE NISTE NI SVJESNI. Imate dojam da jedete totalno neslano, iako baš i nije tako. Iskustva vegetarijanske dijete američkog nutricionista dr. McDougalla pokazuju smanjenje tlaka 7-15 (13) mm Hg već nakon prvih dana primjene. GOTOVO SVI KOJI SE PRIDRŽAVAJU REŽIMA RJEŠAVAJU SE LIJEKOVA ZA TLAK ZAUVIJEK.
Iako je sol kombinacija natrija i klora, obično svi upiru prstom samo na štetne posljedice unosa natrija. No, eksperimentalni modeli su pokazali da NATRIJ BEZ KLORA NE PODIŽE TLAK. Uz to, pokazalo se da se UTJECAJ SOLI NA PODIZANJE KRVNOG TLAKA PONIŠTAVA, UKOLIKO JE U PREHRANI PUNO KALIJA, A MALO MASTI. Biljna hrana ima malo natrija i puno kalija. U rajčici je 53 puta više kalija od natrija, a u pizzi je 10 puta više natrija od kalija. Netko je lijepo napisao da je kod nezdravog dijetnog režima nivo natrija u organizmu iznimno točan marker, koji govori o količinama unijete pizze, sira, piletine, šunke, masnih kolača i sličnih poslastica. Organizam propada, a da dugo vremena uopće niste toga svjesni. Prenerazio sam se koliko današnja djeca mrze povrće. HRANE SE MESOM, KROMPIROM I KRUHOM. Pogledajte što im nude za školsku marendu... Okruženi su automatima za slatkiše i zašećerena pića. Pitate se zašto su sve bolesnija?
Nesumnjivo, restrikcija soli kod jako bolesnih je nužna. Pogotovo kod oštećenog srca ili bubrega. Osjetljivim osobama otiču noge zbog viška soli. Iako se zbog previše natrija gubi nešto kalcija iz organizma, TO NIJE PRAVI UZROK OSTEOPOROZE. (Pravi uzrok su, redovito, visokoproteinska hrana životinjskog porijekla, zašećerena pića, kolači i mlijeko.) VEGANI NE PATE ZBOG NEDOSTATKA KALCIJA. Svojevremeno se špekuliralo da višak soli dovodi do raka želuca, ali to nikada nije potvrđeno. VEZA S CRVENIM MESOM I MESNIM PRERAĐEVINAMA NIKADA NIJE BILA UPITNA. Svi upiru na sol, kao uzročnika zla, a istovremeno vam serviraju PRAVE uzročnike zla. Uf, gdje je ta soljenka?


photo by Steve Woods