Kesten je jedini orašasti plod koji sadrži vitamin C, a predstavlja izvrstan izvor vitamina B6. Također je i dobar izvor kalija i folne kiseline te prehrambenih vlakana
Miris kestena, bilo pečenih ili kuhanih, uvijek stvara osjećaj ugode i topline.
Kesteni se konzumiraju već tisućama godina, a zahvaljujući svojoj posebnoj teksturi i slatkom, blagom okusu, omiljena su jesenska namirnica i danas.
Plod kestena je crvenkasto-smeđe boje i glatke površine. Raste unutar bodljikave košuljice koja se raspukne u jesen kada plod sazrije.
Kesteni se dijele na pitome i divlje. Pitomi su jestivi, a posebna poslastica među njima su lovranski maruni koji su slađi i veći od običnih kestena. S druge strane, divlji kesten, koji nije za jelo, posjeduje ljekovita svojstva.
Kesten je jedini orašasti plod koji sadrži vitamin C, a predstavlja izvrstan izvor vitamina B6. Također je i dobar izvor kalija i folne kiseline te prehrambenih vlakana.
Osim uživanja u kuhanim ili pečenim kestenima, možete ih koristiti u juhama, salatama, jelima s tjesteninom te u pripremi raznih slastica, od kesten pirea do kolača i pita.
SASTOJCI:
- 1 kapula
- 400 g kuhanih, mljevenih kestena
- 500 ml vode
- 250 ml mlijeka
- 1 žlica domaće mokre vegete ili povrtna kocka
- 1 žličica ružmarina
- sol
- papar
- maslinovo ulje
PRIPREMA:
Zagrijati maslinovo ulje u loncu, dodati nasjeckanu kapulu i prodinstati dok ne omekša. Dodati kestene i sve dobro promiješati.
Dodati vodu, ružmarin i domaću vegetu, pustiti da zakuha.
Kada zakuha izblendati štapnim mikserom, te dodati mlijeko, začiniti i pustiti da kuha još 5 minuta.
Poslužiti toplo.