Kesten je jedini orašasti plod koji sadrži vitamin C, a predstavlja izvrstan izvor vitamina B6. Također je i dobar izvor kalija i folne kiseline te prehrambenih vlakana


Miris kestena, bilo pečenih ili kuhanih, uvijek stvara osjećaj ugode i topline.

Kesteni se konzumiraju već tisućama godina, a zahvaljujući svojoj posebnoj teksturi i slatkom, blagom okusu, omiljena su jesenska namirnica i danas.

Plod kestena je crvenkasto-smeđe boje i glatke površine. Raste unutar bodljikave košuljice koja se raspukne u jesen kada plod sazrije.

Kesteni se dijele na pitome i divlje. Pitomi su jestivi, a posebna poslastica među njima su lovranski maruni koji su slađi i veći od običnih kestena. S druge strane, divlji kesten, koji nije za jelo, posjeduje ljekovita svojstva.

Kesten je jedini orašasti plod koji sadrži vitamin C, a predstavlja izvrstan izvor vitamina B6. Također je i dobar izvor kalija i folne kiseline te prehrambenih vlakana.

Osim uživanja u kuhanim ili pečenim kestenima, možete ih koristiti u juhama, salatama, jelima s tjesteninom te u pripremi raznih slastica, od kesten pirea do kolača i pita.

 



SASTOJCI:

 

  • 1 kapula 
  • 400 g kuhanih, mljevenih kestena 
  • 500 ml vode 
  • 250 ml mlijeka 
  • 1 žlica domaće mokre vegete ili povrtna kocka 
  • 1 žličica ružmarina 
  • sol 
  • papar 
  • maslinovo ulje

 

PRIPREMA:

Zagrijati maslinovo ulje u loncu, dodati nasjeckanu kapulu i prodinstati dok ne omekša. Dodati kestene i sve dobro promiješati.

Dodati vodu, ružmarin i domaću vegetu, pustiti da zakuha.

Kada zakuha izblendati štapnim mikserom, te dodati mlijeko, začiniti i pustiti da kuha još 5 minuta.

Poslužiti toplo.