Trenutno sam na ugovoru na određeno na kojem ne piše datum prestanka radnog odnosa nego dok traje potreba. Trudna sam i idem na bolovanje zbog komplikacija jer je radno mjesto takvo da je to potrebno. Kada prestaje važiti taj ugovor? Mogu li oni rakinuti ugovor bez obzira na trudnoću?

Ugovor o radu na određeno vrijeme propisan je kao iznimka u hrvatskom radnom zakonodavstvu i uređen je člankom 12. Zakona o radu. U stavku 1. navedenog članka je izrijekom navedeno kako se ugovor o radu može sklopiti na određeno vrijeme i da prestanak radnog odnosa mora biti utvrđen rokom, izvršenjem određenog posla ili nastupanjem određenog događaja. U konkretnom slučaju, formulacija "dok traje potreba" ne bi zadovoljavala uvjete iz članka 12. ZOR-a jer rok nije vremenski određen, radni odnos nije vezan uz izvršenje nekog posla, a nije vezan niti uz nastupanje određenog događaja (npr. povratak drugog radnika s bolovanja ili sl.). Ostaje upitno kako će se uopće utvrditi je li prestala potreba? Ovakav ugovor o radu mogao bi se tumačiti kao nezakonit te u skladu s tim od suda tražiti da utvrdi kako je između vas i poslodavca zaključen ugovor o radu na neodređeno vrijeme.

U ovakvoj situaciji ugovor bi prestao važiti kada bi poslodavac utvrdio da je prestala potreba za vašim radnim mjestom, o tome bi poslodavac trebao donijeti odluku te vam istu uručiti, a vama bi na raspolaganju naravno stajala mogućnost postupka zaštite prava pred poslodavcem i kasnije sudske zaštite. Kako se ne radi o odluci o otkazu ugovora o radu, moguće je da poslodavac donese takvu odluku i za vrijeme trudnoće, odnosno privremene nesposobnosti za rad, no obzirom na sadržaj ugovora zakonitost takve odluke je upitna.