12.10.2017.

Kada mogu u mirovinu kao branitelj s 8 mjeseci ratnog staža?

Piše:Nikola Pranjić, dipl. iur.www.odvjetnik-pranjic.hr

Imam 49 godina, 30 godina staža i 8 mjeseci ratnog staža. Kada po novom zakonu o Hrvatskim braniteljima mogu ići u mirovinu?

 

Novi Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji nije izglasan niti je stupio na snagu, pa ne mogu odgovoriti na Vaše pitanje. Na snazi je još uvijek zakon koji je posljednji put mijenjan 2014. godine. Naime, 23. lipnja 2017. godine predstavljen je nacrt prijedloga novog zakona koji u svojoj prvoj verziji predviđa smanjenje dobne granice za odlazak u mirovinu. Međutim, nije moguće znati kakav će prijedlog u konačnici biti upućen u saborsku proceduru, hoće li i biti usvojeni amandmani kojima bi se mijenjali određeni dijelovi tog prijedloga te kakav će zakon u konačnici biti izglasan.

Podijeli

Ističemo kako su ovi savjeti samo informativne prirode, ograničeni načinom komunikacije, kao i prostorom koji nam je na raspolaganju za pružanje odgovora.

Neka od pitanja koja zaprimamo su posve konkretna, dok su druga općenita i paušalna, no i u jednom i u drugom slučaju nemoguće je u jednom odgovoru iscrpiti sve mogućnosti koje zakon i ostali propisi pružaju, osobito jer nemamo uvid u konkretnu dokumentaciju kojom podnositelji pitanja raspolažu. Za konkretne savjete koji će utjecati na Vaše odluke, predlažemo da se obratite izravno odvjetniku po svom izboru, pravniku, nadležnoj instituciji, sindikalnom pravniku ili sl.

Neki od odgovora u ovoj rubrici dani su još prije nekoliko godina, stoga postoji mogućnost da više nisu aktualni, s obzirom na izmjene zakona ili sudske prakse.

RI-TELEFAX d.o.o., Rijeka ne snosi posljedice za eventualne odluke korisnika koje bi slijedile iz upotrebe pravnih i drugih savjeta izloženih na burza.com.hr .